Vyvarujte se nepříjemnému píchání v boku při běhání

Určitě jste se někteří z vás už zažili a troufám si říct, že většina.

Píchání v boku při pohybové aktivitě postihuje mnoho sportovců a nejvíce se tento problém vyskytuje u běžců. Tato komplikace není nijak závažná a většinou odezní během běhu. Čím je tento problém způsobený, a jak mu můžeme předejít si řekneme v dnešním článku.

Která skupina trpí pícháním v břiše nejčastěji?

S pícháním v boku nejvíce bojují děti a  sportovci, kteří nejsou dost trénovaní. Například u osob starších 40 let je píchání v boku asi dvakrát méně časté v porovnání se sportovci do 20 let.

A pokud je někdo trénovanější, tento problém se vyskytuje méně, ale to neznamená, že se píchání v boku netýká profesionálních sportovců. Tento problém nejčastěji trápí běžce. O trochu méně časté je u plavců a prakticky vůbec se jím nemusejí zabývat cyklisté, u kterých je přibližně desetkrát méně časté v porovnání s běžci.

Píchání v boku je také spojeno s intenzitou pohybové zátěže, přičemž jednoduše platí, že vyšší intenzita zvyšuje pravděpodobnost symptomatických projevů. Zvolnění tempa je proto jednoduchým a okamžitým řešením píchání v boku, jelikož dokáže ulevit ve více než 70 % případů.

Čím je píchání v boku způsobeno?

Podle dnešních studií je píchání v boku vysvětlován jako následek podráždění vnější pobřišnice (tenká blána přiléhající na břišní dutinu), které vzniká během sportovní aktivity třením s vnitřní pobřišnicí. Tato teorie dokáže uspokojivě vysvětlit přesnou lokalizaci bolesti, častější výskyt u dětí, vyvolání symptomů pohybem nebo častější projevy při naplněném žaludku.

Můžeme s tím něco dělat?

S některými faktory hned nic neuděláme (věk, trénovanost, zvýšená citlivost apod.)
Na základě pozorování ovšem vědci navrhují několik možných způsobů, které nás mohou před pícháním v boku ochránit, nebo alespoň o něco málo snížit pravděpodobnost, že se příznaky při sportu projeví. Ty se dají shrnout do následujících doporučení:

Najezte se nejpozději 2 hodiny před sportovní aktivitou.

Před sportovní aktivitou se vyhněte sladkým limonádám, džusům a dalším hypertonickým nápojům (typicky se jedná o tekutiny s vysokým obsahem cukru). U těchto nápojů totiž bylo pozorováno, že projevy píchání v boku zhoršují. 

Místo krátkých tréninků o vysoké intenzitě se raději držte v „úsporném módu“ o delší době trvání. Při volnějším tempu je totiž menší pravděpodobnost, že bude běh doprovázet píchání v boku. 

Během sportovního výkonu dbejte na hluboké a pravidelné dýchání

Způsob, jak zcela eliminovat píchání v boku při sportu, dosud není známý. I přes to se ale píchání v boku můžeme alespoň částečně bránit.

Zdroj: Názor autora, runkeeper.com, healthline.com

 






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat