HIIT trénink na efektivní spalování tuků

Co je vlastně kardio a co HIIT trénink?

Kardio

Aktivita o nízké až střední intenzitě, které zpravidla trvá 30–60 minut, tepová frekvence je relativně nízká (cca 50–75 % maximální tepové frekvence) a tempo si udržujeme po celou dobu stejné.

HIIT

HIIT trénink je naopak mnohem kratší a i s potřebným zahřátím a následným zklidněním našeho organismu se vejdeme do maximálně 30 minut. Během HIIT se střídají vysoce intenzivní intervaly maximálního zatížení (zhruba nad 80 % max. tepovky), které jsou střídány úseky o nižší intenzitě.

Lepší fyzická kondice díky HIIT tréninku

Není pochyb o tom, že naši fyzickou kondici si zlepšíme i kardio tréninkem, jde to ale i efektivněji? Jasně že jde – HIIT  cvičení v tomto ohledu může být skutečně efektivnější. No a mnozí z vás jistě potvrdí, že intenzivní HIIT je i zábavnější než pro někoho stereotypní kardio.

HIIT trénink vykazuje lepší účinky na naše srdce a jeho činnost, než běžné kardio a při hiit tréninku (to ale i při kardiu) se zlepšuje citlivost na hormon inzulin a na snižování krevního tlaku.

Které aktivity můžeme využít pro HIIT trénink?

Běh a chůze na rovině i do kopce, jízda na kole/rotopedu, veslování na trenažéru, ale i plavání nebo využití švihadla. Prakticky všechny aktivity, u kterých můžeme výrazně zrychlit a následně zpomalit rychlost pohybu.

Další možností je využít cviky s vlastní hmotností zapojující velké svalové skupiny (angličáky, dřepy, kliky, planky, mountain climbers, butt kicks a výpady. Cviky si můžeme ztížit použitím kettlebelu nebo činky). Tyto cviky můžeme jet stylem kruhového tréninku, nebo si vybrat jeden a využít tabatu.

HIIT není žádným game-changerem v naší snaze o hubnutí, nicméně při kratší délce trvání skutečně poskytuje o něco málo vyšší efekt na hubnutí než klasické kardio, který je ale do praxe sám o sobě nevýznamný. Vždy bude v první řadě záležet na našem celkovém stravovacím a tréninkovém plánu.  Pro někoho to může být oproti běžnému kardiu příjemná změna, takže ho určitě vyzkoušejte! Za mě určitě doporučuji střídat klasické kardio s HIIT tréninkem!

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku.

Zdroje: Názor autora, menshealth.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat