Vyhněte se zbytečným chybám při joggingu

Sportování dovoleno! A jogging je výbornou variantou, jak spojit pohyb s pobytem na čerstvém vzduchu. Ale jako začátečník byste měli dbát na několik věcí. My vám je prozradíme, a navíc vyvrátíme nejčastější mýty o běhání.

Jako začátečníci jste se už asi něco o běhání naučili – například, jak běhat, aby vás na konci tréninku nebolelo celé tělo. Základem pro dobré výsledky je tréninkový plán, který je stvořený přímo vašim potřebám a schopnostem. I když jste plní motivace a elánu, měli byste na začátku raději trochu brzdit a běhat pomaleji.

Přehnaný strečink

Dlouhá fáze strečinku před běháním není nutná  a může být dokonce nebezpečná. Důležité je, abyste se hned nerozběhli na plný plyn. S tréninkem postupujte pomalu a plynule, zahřejte si nejdříve svaly. Jen tak snížíte riziko možného zranění. Strečink si dopřejte raději až po běhání.

Nejenom vytrvalostní trénink

Vytrvalost vás přivede k cíli, ale není sama. Optimální cestou ke zhubnutí je mix vytrvalostního a silového tréninku. Zatímco první spálí především tuk, druhý posiluje svalovou hmotu. A ta spaluje kalorie ještě po cvičení a zvyšuje svůj objem.

Doba běhání

Nenechte se mýlit – vaše tělo nespaluje kalorie až po půlhodině běhání, ale hned od začátku. Nejdříve ale vyprazdňuje zásobníky sacharidů a zhruba po 30 minutách sahá po zásobách tuků. A ty jsou mnohonásobně větší než rezervy sacharidů. Takže na plné obrátky se tuk spaluje asi až po 20 až 30 minutách. Přesto myslete na to, že po každém tréninku vaše tělo potřebuje odpočinek, aby se mohly zregenerovat i vaše svaly.

Rychlost

Ve skutečnosti je na rychlejší tempo potřeba také více energie. Proto tak spálíme dohromady více kalorií. Ale je pravda, že spálíme procentuálně více tuku než sacharidů, pokud běháme pomalu a s nižším pulzem. Právě při začátku nebo opakovaném tréninku je těžké udržet rychlé tempo dlouho. A kromě toho při pohodlném joggingu dopřáváte svému tělu více času zvyknout si na to, aby čerpalo energii převážně z tukových zásob. Nejlepší je najít si svůj vlastní rytmus, který vám bude vyhovovat a který v pohodě vydržíte.

Závěrečný finiš

Mnoho běžců na konci tréninku ještě pořádně zasprintuje. A to je chyba, které byste se dopouštět neměli. Po dlouhém joggingu máte totiž svaly už vyčerpané a takový sprint může vést ke zraněním. Okamžité zastavení a ukončení tréninku ovšem také není nejlepší řešení. Raději zařaďte na konec svého tréninku ještě postupné zpomalování – než zastavíte úplně klidně třeba 5 až 10 minut.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4131752/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat