Jídelníček na 28. 6. – 2. 7. s receptem na bramborové šišky s mákem

Pondělí

  • snídaně

    Celozrnné palačinky s bílým jogurtem, čerstvé ovoce, oříšky

  • svačina

    Čerstvá zelenina s balkánským sýrem

    oběd

    Caesar salát (kuřecí maso, ledový salát, krutonky, parmazán, caesar dresink)

  • svačina 2

    MUG CAKE s proteinem a řeckým jogurtem

  • večeře

    Bramborové šišky s mákem (viz recept)

Úterý

  • snídaně

    Vaječná omeleta s rýžovým chlebíkem a zeleninou

  • svačina

    Borůvková galette

  • oběd

    Bramborové šišky s mákem (viz recept)

  • svačina 2

    Ovoce

  • večeře

    Kuřecí steak, čerstvý zeleninový salát, domácí česnekový dresing

Středa

  • snídaně

    Banánové lívance – banán, vejce, protein, skořice, kapka stévie

  • svačina

    Bílý jogurt, rýžové vločky, ovoce

  • oběd

    Salát s růžičkovou kapustou

  • svačina 2

    Zelenina a semínka/ořechy

  • večeře

    Salát s růžičkovou kapustou

Čtvrtek

  • snídaně

    Ovesná kaše s mlékem, ovoce, sypaný kokos, goji semínka

  • svačina

    Ředkvičky, žitný chlebík, máslo

  • oběd

    Celozrnné špagety s boloňskou omáčkou

  • svačina 2

    Bílý jogurt s ovocem doslazený medem

  • večeře

    Salát z řepy, falafel, balkánský sýr

Pátek

  • snídaně

    Míchaná vejce na cibulce, ghee, kváskový chléb, červená řepa

  • svačina

    Tvaroh s proteinem, ovoce

  • oběd

    Krůtí prsa opečená v troubě, bramborová kaše a čerstvá zelenina

  • svačina 2

    Bílý jogurt s ovocem a medem

  • večeře

    Hovězí vývar s nudlemi

Bramborové šišky s mákem

Nutriční hodnoty na 1 porci/kus

482 kcal

16 g bílkovin

16 g tuků

69 g sacharidů

Suroviny na 4 porce

600 g brambor varného typu C

200 g špaldové krupice

1 vejce

1 lžíce přepuštěného másla

12 kusů švestek (čerstvých nebo konzervovaných, nakrájených na čtvrtiny)

2 lžíce medu

100 g mletého máku

špetka soli

Postup přípravy

1 Brambory omyjte (zatím neloupejte), připravte si hrnec, napusťte do něj vodu a přiveďte k varu.

2 Poté do hrnce přidejte brambory, hrnec přiklopte pokličkou a brambory uvařte na mírném plameni doměkka (potrvá to přibližně 30–40 minut – záleží na velikosti brambor).

3 Uvařené brambory poznáte tak, že když do nich píchnete nožem nebo vidličkou, budou měkké a hrot jimi snadno projede.

4 Po uvaření brambory oloupejte a nechte vychladnout.

5 Nyní můžete začít připravovat bramborové šišky. Vychladlé brambory nastrouhejte na jemném struhadle, v míse je smíchejte se špaldovou krupicí, vejcem a solí a vypracujte těsto.

6 Následně si dejte vařit vodu do hrnce a mezitím z připraveného těsta vytvarujte šišky přibližně 5 cm dlouhé a 1 cm silné.

7 Až voda v hrnci začne vřít, vložte do ní šišky a nechte je vařit na středním plameni tak dlouho, dokud nevyplavou na hladinu – ihned poté je z hrnce vyjměte, aby se nerozvařily.

8 Až se dovaří šišky, připravte si větší pánev a nakrájené švestky. V pánvi rozehřejte 1 lžíci přepuštěného másla, přidejte švestky a opékejte je cca 5–7 minut na středním plameni.

9 Poté pánev odstavte, přidejte do ní 2 lžíce medu a zamíchejte.

10 Následně na pánev přidejte uvařené šišky a promíchejte je se švestkami a medem.

11 Šišky se švestkami rozdělte do 4 talířů, každou porci posypte mletým mákem a podávejte.

Dobrou chuť!

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku.

Zdroje: Názor autora.






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat