Pod pokličku MIND dietě určené pro starší lidi

07.10.2023 | Psychika

V rámci snahy o zdravější a delší život se do popředí vědeckého výzkumu dostala souvislost mezi výživou a zdravím mozku. Dieta MIND, zkratka pro Mediterranean-DASH Diet Intervention for Neurodegenerative Delay, je dietní plán, který si získal pozornost díky svému potenciálu chránit a zlepšovat kognitivní funkce ve stáří. V tomto článku se seznámíme s tím, co je to dieta MIND, jaké jsou její hlavní zásady a jak může prospět zdraví vašeho mozku.

Základy diety MIND

Dieta MIND je hybridem dvou osvědčených dietních plánů: středomořské diety a diety DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Obě diety jsou spojovány s různými zdravotními pozitivy, včetně snížení rizika srdečních onemocnění, cukrovky a mrtvice. Dieta MIND posouvá tyto zásady o krok dále a zaměřuje se na zdraví mozku a na potenciál oddálit nástup neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba. (1)

Hlavní zásady diety MIND

Dieta MIND podporuje stravu bohatou na ovoce, zeleninu a celozrnné výrobky. Tyto potraviny jsou plné antioxidantů, vitaminů a minerálů, které podporují zdraví mozku a snižují oxidační stres. Také podporuje konzumaci zdravých tuků, jako jsou tuky obsažené v olivovém oleji a ořeších, které jsou spojovány se sníženým rizikem poklesu kognitivních funkcí. (2)

Důraz je kladen na zdroje bílkovin, jako je drůbež, ryby a fazole, které poskytují esenciální aminokyseliny pro funkci mozku bez nasycených tuků obsažených v červeném mase. Základem diety MIND jsou také bobuloviny, zejména borůvky. Jsou bohaté na antioxidanty a bylo prokázáno, že zlepšují paměť a kognitivní funkce. (3)

Při této dietě je povolena mírná konzumace červeného vína, protože se předpokládá, že má potenciální pozitivní účinky na lidské zdraví. Dieta také nedoporučuje konzumaci nasycených tuků, které se často vyskytují ve smažených a zpracovaných potravinách. Dieta MIND doporučuje také omezit sladké pochoutky a zpracované potraviny. (4)

Přínosy diety MIND pro mozek

Některé studie naznačují, že dodržování diety MIND může snížit riziko vzniku Alzheimerovy choroby, a to poměrně výrazně. Vlivem protizánětlivých a na antioxidanty bohatých potravin může dieta MIND zpomalit proces stárnutí mozku a zachovat tak kognitivní schopnosti v průběhu stárnutí. Navíc díky potravinám prospěšným pro srdce podporuje dieta MIND nepřímo lepší prokrvení mozku, čímž snižuje riziko mrtvice a zhoršení kognitivních funkcí. (5)

Zdroje: (1-3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4532650/, (4-5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8480203/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat