Špatnou podzimní náladu odbourá cvičení a strava

24.11.2021 | Psychika

Nastaly podzimní dny, kdy nás sluníčko hřeje méně a méně. To má vliv na naši náladu, která začíná být mírně zvadlá. Naštěstí existuje pár pomocníků, kteří nám náladu pomohou vylepšit.

Ano, opět se jedná o cvičení a zdravý životní styl, který je nápomocný nejen pro zdraví a pěkné tělo, ale také pro náš mozek, který určuje náladu. Nezdravá strava našemu tělu jednoduše nesedí. Pro tělo je těžko stravitelná, obsahuje minimum prospěšných látek, za to obsahuje spousty chemie, kterou tělo musí těžce odbourávat a vylučovat.

Jak to funguje

Cvičení. Při náročnějším pohybu dochází k vyplavování endorfinů neboli hormonů štěstí. Endorfin je hormon, který se vyplavuje do mozku a způsobuje dobrou náladu, pocity štěstí, ale také tlumí bolest. K jeho vyplavování dochází při svalové zátěži, jako je například cvičení, porod nebo sex. Spousta vědeckých studií zkoumalo tento hormon a bylo zjištěno, že jeho účinek je srovnatelný s některými drogami. Samozřejmě pouze ten pozitivní účinek, kdy má člověk skvělou náladu a vše mu jde lépe. Strava. Správná strava má pozitivní vliv na fungování všech orgánů v těle. Tělo vydává mnoho energie pro trávící procesy, proto když se vydatně najíme, tak je většina z nás unavená, ospalá a nic se nám nechce. Pokud se budeme stravovat zdravě a správně, tak tělu nebude dělat trávení takový problém, bude na něj vydávat méně energie a ta nám zbyde na běžné fungování. Dále nám zdravá strava dodá spousty vitaminů, minerálů a jiných látek, které pomohou našemu tělu k správnému fungování.

Pokud máme často špatnou náladu a už nevíme, jak jí řešit, dokonce přemýšlíme o návštěvě odborníka, který nám předepíše nějaké pilulky, tak zkusme nejdříve začít cvičit a jíst správně. Jistě nám zdravý životní styl přinese do života více toho sluníčka i v chladných podzimních dnech.

Zdroj: Johanka Mo, verywellhealth.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat