Zvuk tekoucí vody má silný uklidňující účinek

Vizuálně zajímavá dekorace s parádními zdravotními benefity? Tou je interiérová fontána. Nebo rybí akvárium, jehož filtrace vám umožní poslech vodních zvuků. Díky nim vyzrajete nad stresem, upravíte si srdeční frekvenci a ještě nakopnete produktivní myšlení!

Nelze popřít, že voda je základní element života. Vždyť tvoří tři čtvrtiny zemského povrchu a více než 60 procent lidského těla. Do jaké míry pociťujete její uklidňující účinky? Jako terapeutický prostředek totiž nemá konkurenci!

Modrá je dobrá. Vždycky a všude

Na téma léčivých schopností vody napsalo knihu již mnoho autorů. Jedním z nich je i americký mořský biolog Wallace J. Nichols, který ve svém díle vysvětluje, že při pohledu na její hladinu se v mozku spouští určité reakce. Ty stimulují produkci neurochemikálií, jež zvyšují průtok krve, čím vyvolávají hluboké pocity relaxace. Říká se tomu efekt modré mysli a prý to má co dělat už s našimi předky. Pro ně bylo nalezení vody zárukou přežití a tím i vnitřního klidu. Výše zmíněný odborník se domnívá, že podobné emoce v sobě nosíme dodnes. A není jediný, kdo tohle tvrdí. Už více studií potvrdilo, že voda má na psychiku i zdraví hodně příznivý dopad. V podstatě ji nemusíte ani vidět, stačí, že ji slyšíte!

Kouzlo, které kape

Je prokázáno, že zvuk tekoucí vody mění vlnovou strukturu mozku a přivádí člověka do příjemného meditativního stavu. A ten je skutečně žádoucí. Dochází při něm nejen k okamžité úlevě od stresu, ale i snížení srdeční frekvence. Prospěch to ale přináší také spánku, kreativitě, a dokonce i napjatým svalům, které si po celodenní práci chtějí a potřebují odpočinout. Už chápete, proč experti považují rybí akvárium nebo interiérovou fontánu za neuvěřitelně prospěšnou dekoraci? Kromě toho, že jde o úžasnou designovou ozdobu, která zútulní každý prostor, může takové vybavení vylepšit psychické zdraví, zabránit úzkostem a podpořit produktivitu. Napadá vás lepší spojení příjemného s užitečným?

Zdroje: universalrocks.com, gr8ness.com






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat