Poslech hudby zvyšuje efektivitu tréninku hned několika způsoby

Hudba? To je nejlepší fitness parťák pod sluncem! Díky ní jste vytrvalejší a necítíte bolest svalů. Vhodný seznam skladeb vám také pohlídá stabilní tempo a zabrání zbytečnému výdeji energie. Tak vylaďte hlasitost a užijte si takřka profesionální výkon.

Neumíte si představit cvičení bez sluchátek v uších ani vaší oblíbené muziky? Nejste sami. A ve výsledku děláte víc než dobře. Nebo jste snad neslyšeli o tom, že přesně díky tomu lze dosáhnout lepších výkonů? Hudba má totiž tyhle prokázané vedlejší účinky.

Vytrvalost, která překvapuje

„Jakmile slyšíte svou oblíbenou melodii, okamžitě se cítíte silnější. Má to svůj důvod. Hudba vás motivuje, abyste běželi rychleji, ujeli na kole delší vzdálenost a zvedli těžší závaží. Je jako legální droga, která zvyšuje vytrvalost až o 15 procent,“ vysvětluje lékař Costas Karageorghis z londýnské Brunel University, jehož specializací je sportovní psychologie. Jsou tu však i další zajímavé okolnosti, které se hodí.

Bolavé svaly. Co to je?

Zmíněný rytmický doping nefunguje jen jako osobní fitness trenér, který se ze svého klienta snaží vybičovat maximum, má totiž i léčivou moc. To zjistili zase kanadští vědci z vysoké montrealské školy McGill University. Ti na základě rozsáhlé studie dospěli k závěru, že pacienti po operaci, kteří poslouchají rádio, mají mnohem menší požadavky na dávky analgetik. Jinými slovy – tóny, jež míří do uší, tlumí bolesti, a to nejen svalů a kloubů. Pokud vás bolístky neomezují v pohybu, můžete snáze pokořit všechny dosavadní rekordy.

Úsporu energie mají v rukou noty

Pokud běh nebo rychlou chůzi synchronizujete se seznamem skladeb, můžete si tak „pohlídat“ stabilní tempo. Podle článku v časopise Scientific American je dobře zvolený playlist něco jako metronom, díky kterému člověk nedělá zbytečné kroky navíc, což jeho energetický výdej nastaví do ekonomického režimu. Odborníci se tedy domnívají, že pro mnoho lidí hudba představuje zásadní rozdíl mezi skvělým a neefektivním tréninkem.

Zdroje: besthealthmag.ca, pbs.org






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Kachní stehna se špenátem

(4 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat