Buďte sami sobě inspirací

31.07.2021 | Psychika

Komfortní zóna, to je slovo, které se používá stále častěji. Víte, co je komfortní zóna zač a proč se spousta lidí vzdává svého majetku a jiných hodnot? Komfortní zóna není ve skutečnosti zóna jako taková. Lze ji definovat několika různými způsoby, my jsme vybrali snad ten nejsrozumitelnější.

Vaše zóna je celý váš svět. Všechny způsoby, které máte, všechny zvyky, které dodržujete. Všechny činnosti, které dennodenně provozujete. Čím dál více lidí ze své komfortní zóny vystupuje, protože chce zažít nové věci a obohatit svůj dosavadní život. Spousta z nich si ale neuvědomuje, že pokud je tento krok z komfortní zóny příliš velký, čeká je stres, odmítnutí a také nejistota a úzkost. Výstupem z komfortní zóny může být tedy výpověď z práce, dlouhodobý pobyt v zahraničí nebo také jen nepatrná změna ve svých běžných denních rituálech.

Proč ano?

Jste-li vyloženě dobrodruhové, vaše komfortní zóna je daleko větší než u lidí, kteří mají rádi svůj klid. Pokud rádi zažíváte nové věci a nemáte strach z neznáma a odmítnutí, můžete ze své komfortní zóny vystupovat každý den. Avšak lepší je svou komfortní zónu rozšiřovat, než ji stále opouštět. Například pro introverty nebude nikdy příjemné mluvit před plnou místností lidí, takže je lepší, když si vyberou jinou aktivitu, kterou považují za výzvu. Opustit čas od času hranici komfortní zóny je skvělou příležitostí, jak dosáhnout progresu. Je to také ten nejlepší způsob, jak se vyhnout stagnaci, která v opačném případě může vést ke ztrátě motivace a celkově špatné náladě. V neposlední řadě je to také možnost objevit v sobě skryté kvality, o kterých jste dříve neměli ani tušení.

Osobní růst

Jedním z důvodů, proč je dobré vystoupit ze své komfortní zóny, je právě osobní růst. Pokud se o výstup z komfortní zóny pokusíte, čeká vás spousta nových příležitostí, které vás v životě mohou posunout o značný kousek dál. Můžete se například začít vzdělávat v oboru, který vám byl doposud cizí. 

Více zážitků 

Pokud se otevřete novým skutečnostem a rozhodnete se pro změnu ve svém životě, bezpochyby vás čeká mnoho nových zážitků a zkušeností. Navštívíte nová místa, poznáte nové věci, prožijete nové příběhy. Zkrátka objevíte to, co jste dosud nepoznali.

Lepší já

Rozhodnete-li se vstoupit do neznáma, tak zaručeně budete muset čelit jistým obavám, nástrahám a překážkám. Po jejich překonání vás vnitřně posílí, a vy tak budete v budoucnosti lépe zvládat další stresové situace. Můžete se poté cítit sebejistější, sebevědoměji a především spokojeněji.

Nová přátelství

Výstup ze známého a bezpečného prostředí přináší nová objevování nových míst, kterým jste se do teď mohli vyhýbat. Na nových místech potkáte nové lidi, kteří vás mohou něčím obohatit, být pro vás inspirací nebo se stát vašimi blízkými přáteli.

Stanete se inspirací

Váš život se s novým životním přístupem začne postupně měnit, a stejně tak i vaše okolí si změn zaručeně všimne. Pro mnohé se tak můžete stát inspirací pro jejich vlastní odhodlání a překonávání životních výzev.

Můžete začít malými změnami, které budete postupně obměňovat, zmenšovat či zvětšovat a následně uvidíte, jak se budete cítit nejlépe. Není třeba usilovat o cíle, které vás nezajímají a o kterých víte, že nemají příliš velkou cenu. Zaměřte se na osobní rozvoj, vytvořte si plán věcí a aktivit, které chcete udělat, seznam věcí, které chcete změnit, oceňte sami sebe, přestaňte se vymlouvat a pojďte do toho.

Autor: Johanka Mo, dumblittleman.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat