Jednoduché vychytávky pro pleť v menopauze

S menopauzou končí schopnost reprodukce a začínají potíže s kůží, která je mnohem citlivější a náchylnější k vráskám, dehydrataci, ekzémům a bohužel i akné. Podejte jí pomocnou ruku!

Ano, věk je jenom číslo, pravda. Ovšem bez ohledu na to, jak mladě se uvnitř cítíme, hormonální změny spojené s tímto „číslem“ neoblafneme my ani naše pokožka. Příkladem za všechny je menopauza, která pleti dává pořádně zabrat.

Vedlejší účinky, kterým se těžko vyhýbá

Podle dva roky starého výzkumu (1) má v tomto náročném ženském období problémy s kůží zhruba 64 procent příslušnic něžného pohlaví. „Je to synonymum pro masivní hormonální nestabilitu a mnoho příznaků menopauzy pokožku ovlivňuje,“ vysvětluje australská dermatoložka Katherine Armor (2). Co všechno tu hraje roli?

Nejen estrogen umí zatopit

V první řadě jde o estrogen, který zachovává pružnost a elasticitu pleti. Jeho množství se teď snižuje, s čímž se pojí i větší náchylnost k dehydrataci a vráskám. Hormonální výkyvy oslabují také přirozenou kožní bariéru, proto se zvyšuje frekvence různých typů ekzémů. Zvláštní kapitolou zde bývá i rozvoj takzvaných stařeckých skvrn a bohužel i pupínků. „Je to paradox a vlastně i krutý vtip. Právě když jste si mysleli, že dospívání a akné máte dávno za sebou, vrátí se vám v menopauze,“ potvrzuje jmenovaná expertka. No zkrátka a dobře, není to žádný med. Ale nezoufejte, stačí trochu pozměnit obvyklý způsob péče a budete zase vypadat skvěle.

Chce to nové produkty

Co fungovalo kdysi, už se v menopauze může jevit jako nedostačující. Dermatoložka Katherine Armor doporučuje najít vyhovující a hlavně spolehlivý hydratační krém, ideálně s obsahem retinolů, koenzymem Q10 a kyselinou hyaluronovou, která hydratuje a zpomaluje projevy stárnutí. Protože je nyní pokožka mnohem citlivější, bude vyžadovat i extra jemné a šetrné čistící přípravky s uklidňujícími přísadami. Naprostou samozřejmostí je v rámci ochrany kolagenu každodenní používání opalovacího krému – i když je slunce schované za mraky. K tomu všemu se soustřeďte na vyváženou zdravou stravu a nějaký ten pohyb. Je to to nejlepší, co pro svou krásu můžete udělat, myslí si Katherine Armor.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10092853/, (2) www.houseofwellness.com.au/beauty/face-and-body/menopause-skincare-tweaks






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:53
14 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat