Stravování podle krevních skupin nakopne hubnutí

30.03.2024 | Hubnutí

Každý je jiný. Proto i každému vyhovuje jiný styl stravování a životní styl. Lze najít něco společného, co bude podle jednoho kritéria fungovat na mnoho lidí? Pojďme se podívat na stravování podle krevních skupin.

Individuální přístup a jiné potřeby k uchování zdraví a léčení nemocí. Tak přesně v tomhle se ukrývá kouzlo úspěchu. Příroda náš imunitní systém obdařila komplikovanými metodami určování, zda je určitá látka tělu cizí nebo vlastní. Jedna z metod, které naše tělo používá, je identifikace pomocí chemických látek zvaných antigeny, jež se nacházejí v buňkách každého organismu. A právě jeden z antigenů je zodpovědný za rozpoznání krevní skupiny (1).

Každá krevní skupina má odlišný antigen s osobitou chemickou strukturou. Krevní skupina A „nosí“ na červených krvinkách antigen A, skupina B antigen B, AB charakterizují oba antigeny a skupina 0 nemá antigen žádný. Bylo zjištěno, že potraviny, které mohou být škodlivé pro krvinky jedné krevní skupiny, jsou naopak vhodné pro ty druhé. A právě tento objev určuje souvislost mezi krevními skupinami a stravou (2).

Krevní skupina 0

Lidé s krevní skupinou 0 mají predispozice k poruchám štítné žlázy, obvykle mívají potíže s funkcí slinivky a pomalejším metabolismem a tíhnou k artritidě. Při omezení konzumace obilí, chleba, luštěnin a fazolí dochází téměř okamžitě k váhovému úbytku. Hlavním faktorem váhového přírůstku je lepek, který je obsažen v pšeničných klíčcích a celozrnných výrobcích. Zcela nevhodné potraviny jsou tedy pšeničný lepek v jakékoli formě, kukuřice, fazole, čočka, růžičková kapusta, květák a hořčice (3).

Krevní skupina A

Pro citlivé lidi s krevní skupinou A je vhodné neupravovat příliš často stravu – tepelně. Lidé s touto krevní skupinou mají předpoklady k srdečním chorobám, rakovině, diabetu a jsou také náchylnější k infekčním onemocněním. Zatímco živočišné potraviny u krevní skupiny 0 urychlují metabolický obrat a zvyšují jeho účinnost, u skupiny A mají zcela opačný účinek. Krevní skupina 0 spaluje maso jako palivo, „áčko“ jej skladuje ve formě tuku. Hůře tedy tráví maso a mléčné výrobky (3).

Krevní skupina B

Pro „béčko“ jsou největším faktorem váhového přírůstku kukuřice, arašídy, pohanka, čočka a sezamová semínka. Potraviny, které podporují váhový úbytek lidí s krevní skupinou B je zelená zelenina, maso, vejce, nízkotučné mléčné výrobky a játra. Jídelníček této skupiny je ze všech nejvyváženější. Lidé s uvedenou krevní skupinou mají schopnost odolávat většině závažných onemocnění (3).

Krevní skupina AB

Nejméně rozšířenou je krevní skupina AB, kterou má jen asi 5 % obyvatel naší planety. Ta představuje to nejlepší ze skupin A a B. Pro její nositele je vhodná vyvážená strava. Většina potravin, jež jsou nevhodné buď pro skupinu A nebo B, nedělají dobře i skupině AB. Přesto existují výjimky, jako jsou například rajčata, která se naopak doporučují. Tato krevní skupina by se měla vyhýbat kofeinu, alkoholu a kouření. Nevhodné jsou pro ni také kyselé a zavařované potraviny. Stravování podle tohoto rozlišení nemusí nikomu na sto procent pomoci zhubnout, ale může alespoň částečně předcházet různým zdravotním potížím, které člověku kvůli genetice hrozí (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/mesh?Db=mesh&Cmd=DetailsSearch&Term="Antigens"%5BMeSH+Terms%5D, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK580518/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3893150/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat