Během diety bez sacharidů tělo spaluje mnohem rychleji

27.03.2024 | Hubnutí

Omezení příjmu sacharidů někteří odborníci kritizují kvůli tomu, že je to strava pro člověka nepřirozená. Ale jako metoda hubnutí je to dieta účinná a může pomoci rychle zhubnout. Fyziologové z Bostonu totiž metabolickým měřením zjistili, že lidé dodržující stravu s omezením příjmu sacharidů nejenže spálí denně více energie, ale jejich tělo produkuje méně hormonu ghrelinu, který může za pocity hladu.

Strava obsahující velké množství sacharidů způsobuje velké výkyvy v hladině krevní glukózy, takže tělo více používá inzulin, který souvisí s produkcí hladového hormonu ghrelinu (1).

Začarovaný kruh

Tím se startuje začarovaný kruh, kdy člověk konzumuje více a častěji, aby hlad ukojil, ale tělo nadbytek glukózy ukládá do tukových tkání (1). Všechno se podle autorů opírá o tzv. sacharidovo-inzulinový model. Strava bohatá na sacharidy prudce a rychle zvyšuje hladinu krevní glukózy, tělo reaguje produkcí inzulinu, který hladinu sníží tím, že glukózu začne „posílat“ do tukových tkání (1).

Jenže poté prudce klesne hladina krevní glukózy a vyloučí se hormon hladu (ghrelin), který člověka donutí jíst. A pokud si dá opět sacharidy – pečivo, těstoviny, obiloviny, brambory apod. – celý cyklus se rychle opakuje. Tělo se obaluje tukem (3).

Není energie jako energie

Podle autorů (2) z Bostonu je přitom nízkosacharidová dieta účinnější než jiné modely omezování příjmu kalorií. U dvou osob, které se rozhodnou zbavit tukových polštářů, přičemž jedna drží stravu s omezeným příjmem sacharidů, zatímco druhá normální jídelníček bez vyloučení sacharidů s omezeným příjmem kalorií, první osoba za tři roky zhubne až o devět kilo víc.

„Naše studie odporuje obecnému názoru, že všechna přijatá energie vázaná v jakémkoli typu stravy je pro těla stejná,“ míní doktorka Cara Ebbeling z Bostonské dětské nemocnice (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9471313/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6233655/, (3) www.cs.wikipedia.org/wiki/Ghrelin






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat