Thononova dieta zajistí štíhlé tělo do léta

26.02.2024 | Hubnutí

Plavková sezona se blíží mílovými kroky, ale vaše tělo si s novoročním hubnoucím předsevzetím ruku nepodalo? Máme pro vás dietu, která zabere. Je třeba ale dodržovat její přesně dané zásady.

Thononova dieta (1), pojmenovaná podle města ve Francii, kde byla poprvé vytvořena, je nízkokalorická dieta, která slibuje dramatický úbytek hmotnosti v relativně krátkém časovém období. Thononova dieta je populární u lidí, kteří chtějí rychle zhubnout, avšak patří mezi velmi restriktivní diety, které by měly být prováděny pod dohledem odborníka na výživu nebo lékaře.

Základy Thononovy diety

Thononova dieta je rozdělena do dvou fází – intenzivní fáze trvající 14 dní a stabilizační fáze, jejíž délka závisí na počtu shozených kilogramů (za každý ztracený kilogram se počítá 5 dnů stabilizační fáze) (2).

1. Intenzivní fáze: Tato fáze trvá 14 dní a zahrnuje konzumaci velmi nízkého množství kalorií. Jídelníček se skládá především z proteinů a zeleniny, zatímco tuky a sacharidy jsou drasticky omezeny. Doporučuje se také pravidelná konzumace minerální vody a bylinných čajů.

2. Stabilizační fáze: Po prvních 14 dnech přichází stabilizační fáze, která je méně striktní. Cílem této fáze je pomalu zvyšovat příjem kalorií a přidávat do stravy široké spektrum potravin, aby se zabránilo jojo efektu. Každý den by však měl zahrnovat jedno jídlo s vysokým obsahem proteinů.

Jak funguje Thononova dieta

Intenzivní fáze Thononovy diety funguje na principu ketózy, která je spuštěna drastickým omezením příjmu sacharidů. Tělo pak začne spalovat tuky jako hlavní zdroj energie. V kombinaci s nízkým příjmem kalorií, to může vést k rychlé ztrátě hmotnosti.

Nicméně, jakékoli kilogramy ztracené během intenzivní fáze mohou být rychle získány zpět během stabilizační fáze, pokud nebudou dodržovány správné stravovací návyky.

Přestože Thononova dieta může přinést rychlé výsledky v ztrátě hmotnosti, je důležité si uvědomit, že je to velmi nízkokalorická dieta s vysokým rizikem nedostatku živin. Proto by měla být tato dieta prováděna pouze pod dohledem odborníka na výživu nebo lékaře. Dlouhodobé dodržování Thononovy diety bez přestávek není doporučeno (3).

Zdroj: (1) www.foodvisor.io/en/guides/article/thonon-diet-advantages-and-disadvantages/, (2) www.rewe.de/ernaehrung/diaeten/thonon-diaet/, (3) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat