Oblíbené zimní nápoje nadupané skrytými kaloriemi

Kolik kalorií má horká čokoláda, vonící svařené víno nebo třeba taková irská káva? Jak asi tušíte, málo to zrovna nebude.

Procházky po zamrzlých a rozbředlých ulicích si žádají něco na zahřátí. Dřív, než se vašeho oblíbeného horkého nápoje napijete, ale možná budete chtít zjistit, jaká kalorická bomba se v šálku vlastně skrývá. Které občerstvení vás překvapí nejvíc?

Horká čokoláda není žádné zdravé terno

Horká čokoláda je vyhledávaným nápojem po celém světě a její bohatá historie sahá až k civilizacím Mayů a Aztéků. Ti si se svými tělesnými křivkami samozřejmě kdovíjaké starosti nedělali, ovšem dnešní konzumenty by mohla poněkud rozhodit skutečnost, že tahle tekutá dobrota má přibližně 220 kalorií, 30 gramů cukru a 7 gramů tuku (1). Tedy bez šlehačky, s tou je to pochopitelně ještě o něco horší.

Irská káva si také nevede moc dobře

Traduje se, že tato poněkud ostřejší káva vznikla na jistém irském letišti, aby v chladném počasí cestující pořádně zahřála a pohladila je na duši. Oficiální recept zahrnuje kromě černého zlata i irskou whiskey, hnědý cukr a šlehačku. Toto opojné vylepšení kávové klasiky však má svou cenu, kterou zhmotňuje 210 kalorií a 9 gramů tuku (2).

Svařené víno. Tloustne se po něm?

V dávné minulosti bylo svařené víno považováno za léčivé, což se vlastně dodnes nevyvrátilo, ale ani nepotvrdilo. Je pravdou, že víno jako takové obsahuje jisté prospěšné sloučeniny, jako jsou třeba antioxidanty, ale stále je to alkohol, který zdraví v mnoha směrech odporuje. A protože to svařené nemá nouzi o cukr, počítejte s tím, že vám zprostředkujte něco kolem 175 kalorií (3).

Horký cider jako dobrá volba

Pokud chcete jít cestou nejmenšího kalorického zla, horký cider může být tou správnou volbou. Šálek má v průměru 120 kalorií, což není až taková tragédie. Nečerpáte z něj i trochu vitaminu C, který v zimním rizikovém období chřipek jistě přijde vhod (4).

Zdroje: (1) www.fatsecret.com/calories-nutrition/food/hot-chocolate, (2) www.nutritionvalue.org/Irish_Coffee_93301400_nutritional_value.htm, (3) www.drinkwelluk.com/blogs/news/calories-in-mulled-win, (4) www.eatthismuch.com/food/nutrition/hot-apple-cider,102704/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat