Důvody, proč nemůžete zhubnout ani s kardio cvičením

02.12.2023 | Hubnutí

Kardiovaskulární cvičení jsou dobrá pro zdraví srdce a plic, ale co se týče hubnutí, nemusí stačit. Dejte si pozor na tyhle chyby, mohou vás stát vysněnou postavu!

Kardio cvičení, tedy druh tréninku, při kterém nenamáháte svaly posilováním, ale naopak tělo zahříváte rychlým a rovnoměrným pohybem, se při hubnutí a spalování tuků skloňuje ve všech pádech (1). Funguje, ale když víte, jak na to. Jestli tvrdě pracujete, ale nevidíte výsledky, může být na vině jeden z těchto častých problémů.

Příliš mnoho jíte

Jakmile cvičíte, spalujete nějaké kalorie, což je dobře. Cvičení pomáhá posílit metabolismus, takže je normální, že po něm máte hlad. Čím více paliva tělo používá, tím jste hladovější. Ale to neznamená, že můžete sníst všechno, co vám přijde pod nos. Zdržte se konzumace příliš velkého množství a hlídejte jeho energetickou náročnost, ať vaše fyzické úsilí nepřichází vniveč (2).

Držíte se špatné diety

Není žádným tajemstvím, že nevhodně zvolená strava může hubnutí zpomalit. Existují určité diety, jež jsou příliš omezující a nemusí vám sedět. Příkladem je crash neboli nárazová dieta založená na prostém snížení příjmu jídla na velmi nízkou úroveň nebo na vyloučení určité skupiny potravin. Na první pohled působí efektivně, ale ne každý ji snese. Zaprvé, oslabuje tělo, jež nedostává základní živiny, za druhé, radikální absence jídla organismu a vlastně ani hubnutí neprospívá. Ve fitness centru pak nepodáte působivý výkon (2).

Máte nereálné cíle

Je skvělé, že jste motivovaní, ale všeho s mírou. Mějte na paměti, že je nemožné ztratit 10 kilogramů za týden. Začněte tedy s cílem ztratit 2 kilogramy, poté se posuňte nahoru k pětce. Zkuste hubnutí rozložit na několik měsíců (2).

Chybí vám protein

Důvodem vaší neschopnosti zhubnout může být i to, že nejíte dost bílkovin, neboť protein má při snižování hmotnosti obrovskou roli. Podporuje pocit sytosti, čímž se snižuje příjem nezdravých potravin a cukru. Nechybí vám náhodou? Bílkoviny najdete v řeckém jogurtu, vejcích, lososu, fazolích, sýru Cottage či libovém hovězím mase (2).

Všechno sázíte na jednu kartu

Nejlepší a nejrychlejší způsob, jak zhubnout, je kombinace kardia a silových tréninků. Jedno bez druhého je neefektivní. Tápete-li, jak si trénink nastavit, kontaktujte zkušeného trenéra, který redukční program sestaví na míru vašim potřebám (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6172294/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7362527/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat