Při intuitivním stravování je třeba vypnout dietní myšlení

08.11.2023 | Hubnutí

Ve světě ovládaném módními dietami, počítáním kalorií a neustálým přívalem protichůdných výživových doporučení není divu, že se mnoho lidí cítí odloučeno od svého těla a jídla. Na scénu přichází intuitivní stravování, koncept, který se stále více prosazuje jako udržitelný přístup ke zdraví a wellness. Ale co přesně je intuitivní stravování a může skutečně obstát ve zkoušce času?

Porozumění intuitivnímu stravování

Intuitivní stravování je filozofie, která nabádá jedince, aby naslouchali signálům svého těla, důvěřovali svým instinktům a osvobodili se od omezení kultury stravování. Nejedná se o dietu, ale spíše o přístup k výživě a celkové pohodě. Základní principy intuitivního stravování lze shrnout následovně. (1)

Prvním krokem intuitivního stravování je opustit dietní myšlení. To znamená opustit přísná pravidla a omezení v jídle a přijmout flexibilnější přístup ke stravování. Intuitivní jedlíci jsou povzbuzováni k tomu, aby jedli, když mají hlad, a aby své tělo vyživovali potravinami, na které mají skutečnou chuť. Tato zásada pomáhá jedincům znovu se spojit s jejich přirozenými signály hladu. (2)

Naučte se rozpoznat, kdy jste pohodlně plní, a v tomto okamžiku přestaňte jíst. Vyladění se na signály plnosti, které vám dává vaše tělo, je zásadní pro to, abyste jedli v souladu se svými potřebami a nepřejídali se. (3)

Je intuitivní stravování udržitelné?

Intuitivní stravování je často chváleno pro svou udržitelnost ve srovnání s tradičními způsoby stravování. Není to pouze rychlé řešení. Je to filozofie, kterou lze dodržovat po celý život a která podporuje zdravý vztah k jídlu, který nemá žádné omezení. (4)

Intuitivní stravování uznává, že každý člověk je jedinečný a to, co funguje u jednoho, nemusí fungovat u druhého. Díky této přizpůsobivosti je udržitelné pro širokou škálu lidí. Na rozdíl od mnoha diet, které se zaměřují na snížení hmotnosti jako na konečný cíl, intuitivní stravování se soustředí na celkovou pohodu, takže je udržitelnější pro ty, kteří chtějí upřednostnit zdraví. (5)

Tento druh stravování může vést ke zlepšení duševního zdraví a zdravějšímu vztahu k jídlu, protože se zbavujete stresu z toho, co můžete a nemůžete sníst. Může také pomoci předcházet vzniku poruchových stravovacích návyků nebo je zmírnit, takže je pro mnohé bezpečnější a udržitelnější. (6)

Zdroje: (1-3) www.intuitiveeating.org/10-principles-of-intuitive-eating/, (4-6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6360478/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat