Jak rozhodně nezačínat s hubnutím

16.11.2023 | Hubnutí

Vydat se na cestu za vysněnou postavou může být rozhodnutím, které změní váš život a povede ke zlepšení zdraví, zvýšení sebevědomí a zlepšení kvality života. Pro dosažení udržitelných a zdravých výsledků je však nezbytné přistupovat k hubnutí se správným myšlením a strategií. Čemu se raději v začátku hubnutí vyvarovat?

Nárazové diety

Jednou z nejčastějších chyb, kterých se lidé na začátku své cesty za hubnutím dopouštějí, je volba nárazových diet nebo extrémního omezování kalorií. Tyto diety sice mohou vést k rychlému počátečnímu úbytku hmotnosti, ale často jsou neudržitelné a mohou být škodlivé pro vaše zdraví. Nárazové diety mohou vést ke ztrátě svalové hmoty, nedostatku živin a zpomalení metabolismu, což ještě více ztěžuje dlouhodobé udržení zdravé hmotnosti. (1)

Místo rychlých diet se zaměřte na vytvoření vyváženého, udržitelného stravovacího plánu, který zahrnuje různé potraviny bohaté na živiny. Postupný a trvalý pokrok povede s větší pravděpodobností k trvalým výsledkům. (2)

Vynechávání jídel

Vynechávání jídel, zejména snídaně, je další častou chybou při snaze zhubnout. Někteří lidé se domnívají, že vynechávání jídel jim pomůže přijmout méně kalorií, ale často se to vymstí. Může to vést k přejídání v pozdějších hodinách, nižší hladině energie a poruchám metabolismu. Tento způsob sice funguje některým lidem, kteří dodržují přerušovaný půst, ale rozhodně ne všem. Spíše se jedná o pokročilejší metodu. (3)

Pravidelné, vyvážené jídlo a svačiny během dne udrží váš metabolismus aktivní a budete mít stabilní hladinu energie. Vybírejte si potraviny bohaté na živiny, jako je ovoce, zelenina, bílkoviny a celozrnné výrobky. (4)

Spoléhání se na doplňky stravy

Doplňky stravy a pilulky na hubnutí jsou prodávány jako zázračné řešení, jak se zbavit kil bez námahy. Samy o sobě jsou však málokdy účinné a některé pochybné výrobky mohou mít nežádoucí vedlejší účinky. Spoléhat se pouze na doplňky stravy bez změny životního stylu je chyba, které se dopouští spousta lidí. (5)

Místo spoléhání se na doplňky stravy se zaměřte na výběr zdravých potravin, pravidelné cvičení a celkovou úpravu životního stylu. Před užíváním jakýchkoli doplňků stravy na hubnutí se poraďte se svým lékařem, abyste se ujistili, že jsou pro vás bezpečné. (6)

Přetrénování

Příliš intenzivní nebo příliš časté cvičení bez dostatečného odpočinku a regenerace může vaše úsilí o hubnutí zbrzdit. Přetrénování může vést k vyhoření, zraněním a k náhlému poklesu hmotnosti. (7)

Zařaďte raději vyvážený cvičební režim, který zahrnuje kombinaci kardiovaskulárních, silových a protahovacích cvičení. Navíc dbejte na to, aby vaše tělo mělo mezi tréninky dostatek času na odpočinek a regeneraci. (8)

Zdroje: (1-4) www.healthline.com/nutrition/weight-loss-mistakes, (5-8) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5764193/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat