Přirozeně zhubnout je cesta k trvalým změnám

V médiích můžete najít různé diety, prášky a triky, které slibují hubnutí. Mnoho diet je diskutabilních a nejsou vědecky podloženy. Proto přinášíme jednoduché a ověřené způsoby, jak zhubnout přirozeně.

Aby vás po dietě nepřekvapil jojo efekt, je lepší dlouhodobě změnit stravovací návyky. Jezte dvě až tři hlavní jídla a vyhněte se svačinkám, aby tělo mělo čas na trávení a spalování tuků. Ve vašem jídelníčku by měla být pestrá paleta zeleniny a ovoce s nízkým obsahem cukru. Luštěniny a celozrnné produkty poskytují bílkoviny a vlákninu. To vás zasytí na dlouhou dobu a vyzbrojí vás proti nepříjemným touhám po jídle.

Jezte hodně bílkovin

Konzumace stravy s vysokým obsahem bílkovin vám pomůže zhubnout přirozeně. Proteiny podporují metabolismus. Aby tělo rozložilo bílkoviny, spálí 20 až 30 procent zkonzumovaných kalorií. Pro srovnání, pouze pět až deset procent zkonzumovaných kalorií se spálí při metabolismu sacharidů a jen nula až tři procenta při metabolismu tuků.

Potraviny s vysokým obsahem bílkovin mají navíc zvláště zasycující účinek. Konzumace potravin bohatých na bílkoviny totiž snižuje koncentraci hormonu hladu ghrelinu.

Jezte hodně ovoce a zeleniny

Zelenina a ovoce jsou velmi zdravé a podporují přirozené hubnutí. Obsahují mnoho důležitých živin, vitaminů a četné dietní vlákniny. Většina zeleniny a ovoce má díky vysokému obsahu vody nízkou energetickou hustotu a následně jen málo kalorií. To je důvod, proč ovoce a zelenina mohou a měly by být používány při přirozeném hubnutí. 

Vybírejte potraviny s vysokým obsahem vlákniny

Dietní vláknina je nestravitelná rostlinná vláknina, která se nachází v obilovinách, zelenině a ovoci. V žaludku nabobtnají, rychleji a déle se cítíte sytí a pomáhají vám přirozeně zhubnout. Některé druhy vlákniny navíc podporují zdravé střevní bakterie. Zdravá střevní flóra snižuje riziko obezity.

Vyhýbejte se jednoduchým sacharidům

Jednoduché sacharidy jsou známé jako „špatné“ sacharidy. Svým zpracováním již neobsahují žádné cenné živiny ani vlákninu a mají pouze nízkou sytící hodnotu, proto se zvyšuje riziko přejídání. Jednoduché sacharidy jsou snadno stravitelné a rychle se dostávají do krve. Při konzumaci rychle stoupá hladina cukru v krvi, což způsobuje, že tělo uvolňuje velké množství inzulínu. Inzulín rychle snižuje hladinu cukru v krvi. Rychlý vzestup a pokles krevního cukru vede k chutím.

Jezte nezpracované potraviny

Účinnou strategií pro zdravé stravování a přirozené hubnutí je jíst přírodní, nezpracované potraviny. Obsahují mnoho cenných živin, které udržují tělo zdravé, a také méně tuku a cukru než průmyslově vyráběné potraviny.

Zejména hotové výrobky často obsahují značné množství cukru, tuku a mají mnoho kalorií, které brání přirozenému hubnutí. Pro podporu hubnutí byste proto měli do svého jídelníčku stále více začleňovat přirozené potraviny, jako je ovoce, zelenina, obiloviny, maso, ryby, luštěniny nebo ořechy.

Pijte vodu

Pokud chcete zhubnout přirozeně, měli byste pít dostatek vody. Voda nemá žádné kalorie a obsahuje důležité minerály, jako je vápník a hořčík. Vypití půllitru vody může během následující hodiny zvýšit spalování kalorií o 24 až 30 procent. Během jídla se spotřebuje méně kalorií, pokud se před jídlem vypije sklenice vody. Voda naplní žaludek a rychleji se cítíte sytí.

Dostatek spánku

Dostatek spánku hraje důležitou roli při přirozeném hubnutí a prevenci přibírání na váze. Nedostatek spánku totiž snižuje hladinu hormonu leptinu. To potlačuje pocity hladu a hraje důležitou roli v metabolismus tuků. Zároveň se zvyšuje koncentrace hormonu hladu ghrelinu, což vede ke zvýšené chuti k jídlu a chutě. Tělo se snaží poskytovat energii prostřednictvím jídla, aby zůstalo vzhůru a nahradilo nedostatek spánku. Zvyšuje se riziko, že budete jíst více a přibírat na váze.

Sportujte

Fyzická aktivita a sport podporují přirozené hubnutí. Pro dosažení co největšího úspěchu se doporučuje kombinace vytrvalostních sportů a silového tréninku. Ať už běh, jízda na kole, plavání nebo turistika – vytrvalostní sporty spálí kalorie, což následně způsobí úbytek kil. Mírný vytrvalostní trénink snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Změňte dlouhodobě svůj jídelníček

Žádná dieta nemá smysl, protože ji nelze držet celý život! Bylo prokázáno, že lidé, kteří neustále drží dietu, mají tendenci dlouhodobě přibírat ještě více. Proto se raději snažte zhubnout přirozeně. Spíše než jen na snahu zhubnout se zaměřte na dlouhodobou změnu jídelníčku směrem ke zdravému stravování.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4703222/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat