Díky bramborám je možné zhubnout s menším úsilím

Chcete znát famózní dietní trik? Zhruba 40 procent běžné spotřeby masa nahraďte bramborami. Tato výměna vás zasytí natolik, že daná jídla ani nedojíte. Tím snížíte nejen celkový kalorický příjem, ale i tělesnou hmotnost.

Jak je to s těmi bramborami? Patří do zdravého jídelníčku, nebo v něm opravdu nemají co dělat? Touto otázkou se odborníci zabývají už nějakou dobu. A zdá se, že konečně nalezli odpověď!

Jak zní ortel?

Brambory jsou bohaté na široký komplex živin a ve své podstatě se dají považovat za naprosto ideální potravinu. A to pro všechny! Přesně takový povzbudivý závěr přináší americký výzkum (1), který jím naprosto vyvrátil předchozí poplašné zprávy, že nejsou vhodné pro jedince s inzulinovou rezistencí a ke všemu zvyšují riziko diabetu 2. typu. Podle tohoto výzkumu je s jejich pomocí možné dokonce i hubnout, a to s výrazně menším úsilím. Škrob, kterým překypují, je prý totiž nízkokalorický. Na stranu druhou ale perfektně zasytí, a to na dlouhou dobu.

Fígl, který funguje

Této studie (1) se zúčastnilo 36 dobrovolníků ve věku od 18 do 60 let. Někteří měli „jen“ nadváhu, jiní trpěli obezitou. Odborníci jim pak sestavili jídelníček, přičemž zhruba 40 procent běžné spotřeby masa vyměnili za brambory, hrášek nebo fazole. Následně se ukázalo, že díky nahrazení masa právě bramborami se účastníci cítili sytější natolik, že servírované porce mnohdy ani nedojedli. Tím podstatně snížili svůj kalorický příjem a to zase vedlo k úbytku hmotnosti. Autoři studie (1) se tedy domnívají, že zmiňovaná plodina má v dietním jídelníčku své čestné místo. Podle nich ale neprospívá jen tělesným křivkám, ale i celkové kondici, neboť zprostředkovává spoustu vitaminu C a vitaminu B6, stejně jako vlákniny, draslíku a hořčíku. Všechny tyto látky mají nesporné zdravotní výhody (2), jež se dotýkají imunity, kardiovaskulárního systému i psychického rozpoložení. Už pomalu přemýšlíte o dnešním receptu? Ještě, že jsou brambory tak všestranné a dají se vařit na mnoho způsobů!

Zdroje: (1) www.pbrc.edu/news/media/2022/potatoes-part-of-a-healthy-diet.aspx?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (2) www.nhs.uk/live-well/eat-well/food-types/starchy-foods-and-carbohydrates/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat