Lehce udržitelná pravidla zdravého stravování

Že integrovat zdravou stravu do každodenní rutiny není snadné? To není pravda! Následující pravidla dodržíte velmi snadno – a pomohou vám zhubnout.

Téma „zdravé výživy“ je v posledních letech stále populárnější, vždyť to, co jíme, má rozhodující vliv na naše zdraví. Jak ale mezi četnými druhy diet poznáte zdravou stravu?

Odpověď je jednoduchá: Nic takového neexistuje. Jak vypadá dokonalá forma výživy, si musí každý rozhodnout sám. Existují však pravidla, která může dodržovat každý, kdo chce jíst vyváženě: kromě zdravých potravin (mořské ryby, cereální produkty, mandlové mléko atd.) hraje roli také správný čas, správné množství a záleží také na správné rychlosti jídla.

Jak si zajistit zdravou stravu

Zdravý tuk, bílkoviny z mléčných výrobků a komplexní sacharidy jsou nejdůležitější. A samozřejmě pít hodně vody. Než sáhneme po nějaké potravině, měli bychom si vždy nejprve položit otázku: Existoval by tento produkt také bez potravinářského průmyslu, který do potravin přidává cukr a spoustu aditiv? Ne? Pak toto jídlo asi není tou nejlepší volbou.

Celozrnné výrobky

Aby naše tělo dostalo potřebnou vlákninu, měly by být na jídelníčku místo bílé mouky celozrnné výrobky. Protože celozrnné produkty obsahují nejen to lepší, ale i složitější sacharidy, také vás udrží déle syté a nedovolí hladině cukru v krvi tolik stoupnout!

Pět porcí ovoce a zeleniny

Pět porcí ovoce a zeleniny denně nás udrží fit a zdravé s vitaminy, minerály a dalšími živinami. Produkty jsou v nejlepším případě nejen čerstvé, ale i sezonní.

Pozor na velikost porce

Menší snídaňové talíře je nejlepší použít i k hlavnímu jídlu – i když je naplníte, vaše porce bude stále menší než na velkém talíři. Studie také ukazují, že z malých talířů jíme obecně méně.

Maso? Ano, ale správně!

Pro zdravou výživu není nutné stát se přímo veganem a zcela se vyhýbat živočišným produktům. Místo mastného ribeye steaku by ale mělo jít o libovější masovou variaci, například kuřecí prsa. A maso bychom měli jíst jen s mírou: stačí dvakrát až třikrát týdně.

Použijte zdravý olej

Vysoce kvalitní rostlinné oleje, jako je řepkový olej, jsou obvykle zdravější, protože obsahují například zdravé omega-3 mastné kyseliny.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3471136/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pizza těsto

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat