Návyky komplikující hubnutí

Navzdory tvrdé disciplíně a silné vůli se ručička na váze ani nepohne? Je docela možné, že je to kvůli následujícím návykům, které brání hubnutí a způsobují, že vaše vysněná váha je daleko.

Nemusíte držet přísnou dietu, abyste zhubli pár kilo na bocích nebo břiše. Často stačí, když přehodnotíte a změníte každodenní návyky – od délky spánku až po výběr tréninku. Následující body vám mohou pomoci své návyky přehodnotit a zhubnout trvale.

Dlouhodobý nedostatek spánku

Délka a intenzita spánku jsou pro úspěch rozhodující, stejně jako výkon při tréninku. Ti, kteří spí příliš málo (méně než 7 hodin), produkují více ghrelinu – hormonu zodpovědného za kontrolu hladu a sytosti. Kromě toho zpomaluje energetickou výměnu, a tím zabraňuje rozpadu tukových zásob. Proto se doporučuje dopřát si 7 až 8 hodin spánku za noc (1).

Ranní stres

Každé ráno buzení několikrát odložíte, než opravdu vstanete z postele? Ale potom se kvůli tomu dostanete do stresu a váš den začíná hekticky. Tento (zlo)zvyk byste měli co nejdříve přehodnotit, protože stres v dopoledních hodinách je jedním z důvodů zvýšeného uvolňování kortizolu a ten může dlouhodobě poškodit vaše zdraví.  Kromě toho negativně ovlivňuje ukládání bílkovin v těle. Ještě horší je, že vytáhne bílkoviny ze svalů, aby je přeměnil na glukózu a dodal tělu potřebnou energii. Naopak to znamená, že svaly, které jste získali při tvrdém tréninku, kortizol zničí (1).

Káva hned po probuzení

Po nočním odpočinku je tělo obvykle zcela dehydratované, a to i přesto, že v noci pár doušků vody vypijete. Ale pokud okamžitě sáhnete po šálku kávy nebo čaje, neděláte nic dobrého, protože nápoje s kofeinem a čajem vedou k uvolňování kortizolu. Po probuzení vypijte raději velkou sklenici vlažné vody nebo citronové vody, která vám vyrovná hladinu vody v těle a zároveň povzbudí váš metabolismus (2).

Vynecháváte přestávku na oběd

Pokud se obejdete bez oběda a pracujete přes přestávku, neděláte sobě, svému tělu a hlavě nic dobrého. Pokud vynecháte jedno jídlo denně, tělo automaticky sníží spotřebu energie a zpomalí spalování tuků. Díky tomu klesne výkon a koncentrace a vy začnete dělat chyby. A největší zlo je pak mlsná, která vás nejpozději večer dožene (2).

Příliš málo pohybu

Jízda po eskalátoru nebo cestování na krátké vzdálenosti autem jsou důvody, proč na konci dne nedosáhnete základní úrovně pohybu. V ideálním případě by podle doporučení WHO měl každý udělat 10 000 kroků denně. Abyste toho dosáhli, může pomoci vyběhnout schody v metru, v práci a doma, během přestávky se trochu projít kolem domu, nebo nechat alespoň jednou za pár dní auto v garáži (2).

Spoléháte se výhradně na kardio trénink

Stále panuje mýtus, že pouze díky intenzivním vytrvalostním sportům se dá zhubnout. Pravdou ale je, že klíčem k úspěchu je silový trénink. Budováním svalové hmoty tělo pracuje i v klidu a tím podporuje metabolismus tuků. To znamená, že čím více svalů máte, tím více tuku spalujete. Když tělo spotřebovává více energie, než přijímá z jídla, nakonec musí sáhnout do tukových zásob (3).

Cukr jako odměna

Máte nový stravovací plán, který dodržujete a je za vámi týden tvrdého tréninku – tak proč se neodměnit? Žádný problém, ale zapomeňte na sladkosti a bílý cukr! Jako odměnu zvolte raději čokoládové tyčinky bez cukru nebo sušené jablečné kroužky (3).

Příliš málo zdravých tuků

Denní příjem potravy by se měl skládat ze 30 % zdravých tuků. Tuky kontrolují obsah hormonů a udržují je v rovnováze. Zejména produkce testosteronu je závislá na zdravých tucích, jako jsou omega-3. To má zase nesmírně pozitivní vliv na budování svalů. A čím více svalové hmoty máte, tím více kalorií spálíte. Doporučují se potraviny jako je avokádo, mandle, mandlové máslo, vlašské ořechy, lněný olej, olivový olej, lněné semínko, chia semínka, nebo losos, makrela, tuňák a sleď, z nichž všechny obsahují omega-3 (3).

Zdroj: (1) www.www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6722715/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6163457/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK221839/ 






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat