Shazování přebytečných kil při kojení

21.12.2021 | Hubnutí

Po dlouhém a náročném těhotenství je miminko konečně na světě a vy začínáte přemýšlet o tom, jak se dostat znovu do formy? Pro čerstvé maminky nemusí být snaha rychle zhubnout to pravé. Čemu se tedy při kojení raději vyhýbat a proč?

Hlavní chyba

První, co nás při touze zhubnout napadne, je asi snížení energetického příjmu. Za normálních okolností je to jistě dobrý nápad. Nesmíme ale zapomenout na to, že krmíme ještě někoho dalšího. Skočit hned po porodu do dietního režimu rozhodně není něco, co bychom měli dělat. Při kojení vydáváme daleko více energie než normálně, takže ponižování energetického příjmu nepřipadá v úvahu. Naopak musíme počítat s tím, že denně spotřebujeme o 200–250 kcal více. Během kojení by se proto nemělo snažit hubnout za každou cenu. Potřebujeme být hlavně ve skvělé výživové kondici, tak to raději zkusme nechat na pozdější dobu.

Rizika spojená se špatnou a nedostatečnou stravou

Proč ještě je dostatečná výživa v těhotenství tak důležitá? Málo živin spolu se stresem z toho, že redukce váhy nepůjde, se projeví negativně. Začnou ti padat vlasy, budeme unavení, kvůli špatné psychice budeme podráždění, což se přenese i na miminko a hrozí riziko ztráty tvorby mléka či jeho špatná kvalita Toto naštěstí přichází až jako poslední možnost, neboť naše tělo je tak inteligentní, že si vše potřebné vezme především z matky, aby bylo mléko plnohodnotné. Hubnutí omezením energetického příjmu tedy raději opravdu nechejme na dobu, kdy už bude miminko papat jinou stravu.

Rozhodně se nesnažme rychle zhubnout

Kdybychom se neřídili touto radou, a stejně jsme se pustili do razantního hubnutí drastickým omezením energetického příjmu, tělo může zareagovat přesně opačně. Můžeme se dostat do příliš velkého kalorického deficitu a místo toho, abychom redukovali, veškerá energie se začne ukládat na horší časy a pomalu ale jistě začneme na váze naopak přibývat.

Pravidelná strava

I když je režim s miminkem naprosto chaotický a rozházený, snažme se v něm udržet alespoň nějakou pravidelnost. Doplňovat energii každé 2–3 hodiny a určitě nešidit obědy a ani večeře. I na dopolední nebo odpolední procházky si pro sebe berme nějakou svačinku. Dejme si na jídle záležet, raději nechme prcka chvilku vybrečet a najezme se. Jemu to opravdu nijak neuškodí. A my mezitím dostaneme do těla energii, při tomto náročném období tak potřebnou. Nebudeme podráždění a unavení.

Vyvarujme se zbytečným dobrotám

Díky předchozí pravidelnosti k nim nebudeme tolik tíhnout. Předcházejme jim také dostatečným zařazováním složených komplexních sacharidů do svého jídelníčku, jako je celozrnné pečivo, rýže, těstoviny, brambory, obilné vločky atd. A když náhodou přijdou, tak raději sáhneme po zdravější verzi sacharidu, jako je například celozrnné pečivo s lučinou a zeleninou nebo při chuti na sladké s rozmačkaným ovocem a tvarohem.

Zdroj: Johanka Mo, https://www.thebump.com/a/lose-weight-breastfeeding, https://www.breastfeeding.asn.au/bf-info/common-concerns%E2%80%93mum/diet






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat