Aminokyseliny jsou zkratkou ke štíhlé a pevné postavě

06.12.2023 | Hubnutí

Aminokyseliny jsou organické sloučeniny, které tvoří základní stavební bloky proteinů. Jsou nezbytné pro různé tělesné funkce a procesy, včetně růstu a opravy tělesných tkání, syntézy enzymů a hormonů, imunitní funkce a mnoho dalšího.

Doplňky stravy s aminokyselinami

Na trhu je nespočet doplňků stravy s aminokyselinami, které slibují dokonalou podporu pro sportovce, pacienty a stresované jedince. Můžete si vybírat z různých kombinací aminokyselin, ale také z jednotlivých aminokyselin samostatně. Na obecné doplnění aminokyselin se často doporučují BCAA, které obsahují leucin, isoleucin a valin. Tyto tři aminokyseliny jsou totiž řazeny mezi nejdůležitější pro běžné fungování organismu. Kreatin je zase doporučován hlavně pro sportovce pro podporu svalového růstu a zvýšení výkonnosti (1).

Dávkování aminokyselin

Dávkování aminokyselin se odvíjí od mnoha faktorů - od věku a pohlaví, přes životní styl až po zdravotní stav. Denní dávka se pohybuje mezi 1 až 2 gramy na kilogram tělesné hmotnosti, přičemž sportovci a ostatní se zvýšenou tělesnou zátěží by měli přijímat na horní hranici tohoto rozmezí. Při užívání doplňků stravy je vždy nutné dodržovat doporučené dávkování výrobce a poradit se s lékařem nebo odborníkem na výživu (2).

Nežádoucí účinky a předávkování aminokyselinami

Aminokyseliny jsou pro tělo nezbytné, ale jejich nadměrný přísun může způsobit některé nežádoucí účinky. Mezi ty patří například zažívací potíže, bolest hlavy, únava nebo podrážděnost. Předávkování aminokyselinami je však vzácné, jelikož jejich nadbytek tělo vyloučí močí. Přesto je důležité dodržovat doporučené dávkování a nepřekračovat ho bez konzultace s odborníkem (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7760188/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7455583/ 






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat