Četnost jídel přes den ovlivňuje štíhlost postavy

07.03.2022 | Hubnutí

Většina z nás má hektický styl života, snažíme se stíhat vše, co se jen dá a bohužel nestíháme to, co bychom opravdu stíhat měli. Pokud chceme trvale zhubnout, je důležité dodržovat nejen správnou skladbu jídel, ale také počet jídel přes den.

Při zdravém životním stylu bychom měli mít dostatek pohybu a jíst hlavně zdravé potraviny, které neobsahují kilogramy cukru a tuku. Zdravé potraviny jsou samozřejmě tou správnou cestou ke štíhlé postavě, ale neméně důležitým faktorem je i kolik toho sníme.

3x denně je málo

Většina z nás dodržuje jídlo 3x denně, tedy snídaně, oběd, večeře. Tyto tři jídla jsou samozřejmostí, jelikož pokud je nemáme, tak u nás propukne velký hlad a sníme, na co přijdeme. Bohužel našemu tělu tyto tři jídla za den nestačí, ani pokud máme dostatečně velké porce. Tělo obsah živin zpracuje a zhruba za dvě hodiny začne pociťovat hlad, který si my ani nemusíme zpočátku uvědomovat. Čas běží a my před hlavním jídlem máme už opravdový hlad, a ne nadarmo se říká: ,,Když už máš hlad, je pozdě!“. Naše tělo jednoduše hladoví. Řešením tohoto problému jsou malé svačinky, které nedovolí tělu vyhladovět. Díky svačinkám také sníme menší porce při hlavním jídle (1).

5x denně je tak akorát

Pokud chceme dodržovat zásady zdravého životního stylu, měli bychom si příjem jídla rozplánovat na každé dvě hodiny. Ponecháme tři hlavní jídla, kde budou porce o něco větší, než při svačinkách. Na svačinku si dáme něco lehkého a snadno stravitelného. Například kousek ovoce, zeleniny, nebo trochu bílého jogurtu, pokud máme doma i protein, tak si svačinku uděláme z něj (1).

Dopolední svačinky

V dopoledních hodinách naše tělo předpokládá, že budeme podávat maximální výkon, kterému se přizpůsobuje. Pro nás to znamená, že můžeme sníst větší množství sacharidů, než odpoledne. Naše dopolední svačinka by měla obsahovat přibližně 40 % sacharidů, 30 % bílkovin a 30 % tuků. Samozřejmě, že je vždy lepší upřednostnit sacharidy s nižším glykemickým indexem, jelikož pak máme menší chutě na sladké a také nepocítíme falešný hlad z enormně zvýšené hladiny cukru v krvi (2).

Tip na dopolední svačinku

plátek žitného chleba s vysokoprocentní šunkou

menší zeleninový salátek

plátek žitného chleba se lžíci Cottage sýru

kelímek bílého jogurtu s bobulovitým ovocem

Odpolední svačinky

Odpoledne je naše tělo více unavené a pomalu se dostává do klidového režimu. Začínáme být unavení a více leniví. Pokud potřebujeme fungovat i odpoledne, tak se naše tělo začne dožadovat větší dávky energie, a to převážně ve formě cukru. Konečný výsledek je ten, že dostaneme chuť na něco sladkého. A právě proto bychom neměli zapomínat na odpolední svačinku, která by měla být okolo 15–16 hodiny. Svačinka by se měla skládat přibližně ze 30 % sacharidů, 40 % bílkovin a 30 % tuků. Tato skladba živin nám zasytí a udrží stabilní hladinu cukru v krvi. Rozhodně bychom se měli vyhnout sladkostem, oplatkům a podobným nezdravým věcem, jelikož naše tělo je v odpoledních hodinách nedokáže tak efektivně zpracovat a my snáze přibíráme (2).

Tip na odpolední svačinku

2 lžíce celozrnného kuskusu se zeleninou

Cottage sýr se zeleninou

Vejce a plátek žitného chleba

120 g odtučněného tvarohu se lžičkou holandského kakaa

Zdroj: Johanka Mo, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6520689/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5572489/






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat