Využijte cuketovou sezonu pro štíhlou linii

29.08.2021 | Hubnutí

Cuketa je oblíbenou letní zeleninou různých barev a tvarů. Svou popularitu si získala díky širokému uplatnění v kuchyni, lze ji totiž využít na spoustu způsobů v teplé i studené kuchyni a její neutrální chuť je vhodná na přípravu slaných i sladkých pokrmů.

K tomu velmi příznivě působí i na naše zdraví a štíhlou linii.

Cukína mnoha barev a tvarů

Cuketa neboli cukína pochází ze Střední Ameriky, avšak vyšlechtěna byla v Itálii, kde vznikl i její název zucca. Plod cukety připomíná silnou okurku a barvu má většinou zelenou, žlutozelenou nebo žlutou. Můžete se ale setkat i s fialovou nebo bílou cuketou. Tato zelenina je poměrně nenáročná na pěstování a z jedné rostliny je možné sklidit i několik kilogramů jejích plodů. Ideální pro sběr a zpracování je plod cukety v délce 20 až 25 centimetrů, kdy ještě nejsou semena tolik vyvinutá a jsou tedy měkká, stejně jako její slupka, kterou při takovém vzrůstu není ani potřeba loupat. Ať už však mají zvenčí jakoukoliv barvu nebo tvar, jejich dužina je vždy zelenobílá.

Pro tělo užitečná zelenina

Pokud si chcete nejen v letním období udržet postavu a redukovat váhu, určitě cuketu zařaďte do svého jídelníčku. Obsahuje totiž 91 % vody, vlákninu, jen 4 % sacharidů a ve stech gramech je pouze 20 kalorií. Kromě toho je v cuketách vysoký obsah karotenu, vitaiminu A a řada dalších minerálních látek, jako je například draslík, který vyplavuje z těla nadbytečnou vodu, odpadní látky a soli, čímž ho detoxikuje. Připisují se jí rovněž močopudné účinky a pozitivní vliv na trávicí trakt. Takže si na ní nejenom pochutnáte, ale prospějete svému tělu.

Nenáročné pěstování

Cuketám se daří na slunném či polostinném místě, kam je ideální je umístit na konci května. Pokud je půda před výsevem prohřátá, je to velký přínos. Jestliže se nelze v daný rok spolehnout na počasí, pak může pomoci černá netkaná textilie, kterou se záhon překryje. A když zkypřenou půdu obohatíte čerstvým kompostem nebo přidáte speciální substrát pro pěstování zeleniny, uděláte rostlině, a také sobě v podobě pozdější hojné úrody, neocenitelnou službu. Je velmi nenáročnou rostlinou, její pěstování je jednoduché i pro zahrádkáře začátečníka. Jako u všech jednoletých rostlin je třeba každým rokem znovu myslet na včasnou výsadbu a věřte, že jich bude na rozdávání.

Cuketa na mnoho způsobů

Cukety jsou při kulinářském použití velmi variabilní. Dají se smažit jako řízky, dusit, grilovat, zapékat, přidávají se do omáček i polévek či pomazánek. Skvělé jsou při použití na pizzu, do gulášů, jako zdravá příloha, kdy mohou nahradit brambory a špagety, anebo lze cukety upravit jako zelí. Jedinečná je také cuketová nádivka anebo naopak vydlabaná cuketa plněná masovou směsí. Přidat se mohou i do sladkých buchet nebo koláčů. Na takovém cuketovém perníku si opravdu pochutnáte. Přestože většina receptů z cukety spočívá na její tepelné úpravě, tato zelenina je skvělá i zasyrova jako součást zeleninových salátů. Její chuť je velmi jemná a tak se k ní hodí výraznější ingredience. Skoro by se dalo říct, že se z nich dá vyrobit prakticky cokoliv.

Zdroj: Johanka Mo, eatthis.com, healthline.com






Celkem 1 komentářů

Kozel
04.09.2021

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat