Neblahý vliv alkoholu na svaly a hubnutí

S hezkým letním počasím je bohužel spjatá celá řada různých oslav, grilování, koncertů, festivalů a večerních dýchánků. Většinou se tyto akce neobejdou bez alkoholu.

Alkohol ale není zrovna nejlepší kamarád zdravého životního stylu a skrývá v sobě celou řadu negativ. Proto se dnes podíváme, za co všechno je alkohol zodpovědný, a jak minimalizovat jeho následky na budování svalové hmoty.

Dehydratace 

Jakmile začnete pít alkoholické nápoje, nemáte pocit žízně a alkohol se o dehydrataci postará tak trochu bez vašeho vědomí, později se dehydratace projeví nejen únavou, ale i bolestí hlavy a neschopností buněk vytvářet nové ATP. Proto zůstaňte pořádně hydratovaní v průběhu dne, a pokud je to alespoň trochu možné, snažte se i k alkoholu pít co nejvíce vody. 

Naruší váš jídelníček

Po alkoholu určitě nemáte chuť na jídlo ze svého klasického jídelníčku, v tomto ohledu je alkohol opravdu zrádný. Jednak sám o sobě obsahuje značné množství kalorií a jednak také zvyšuje chuť na jídlo. No a jelikož samozřejmě i vaše usuzování nebude po pár pivech zrovna racionální, nic vám nebude bránit sáhnout po nezdravém jídle. Samozřejmě, ale pokud jdete na alkoholový dýchánek jednou za čas, určitě se nemusíte bát trochy nezdravého jídla a pár skleniček alkoholu.
Pít alkohol každý víkend ale není se zdravým životním stylem slučitelné a často to může být jediný problém, proč se nám nedaří zhubnout. 

Hormonální nerovnováha

Hormonální nerovnováha je po pravdě řečeno opět spíše záležitostí dlouhodobé konzumace alkoholu, protože odborné studie ukazují, že pravidelní konzumenti mají nejen vyšší hladinu estrogenu, ale i nižší hladinu testosteronu. To je pro budování svalů poměrně nežádoucí kombinace. Z krátkodobého hlediska se není příliš čeho bát, i když testosteron a růstový hormon mohou být lehce nižší, zatímco hladina kortizolu může být na vrcholu. 

Po party s bolestí hlavy se do posilovny asi nepohrnete

Pokud to s alkoholem přeženete, následující den pravděpodobně budete muset trénink vynechat. Rozhodně není dobrý nápad jít cvičit se zbytkovým obsahem alkoholu v těle, protože aktivita ovlivňující cirkulaci krve v těle by vám samozřejmě mohla způsobit nemalé problémy. 

Narušování REM fáze spánku

Alkohol stojí za narušením kvality REM fáze spánku, čímž vlastně podstatnou část spánku znehodnocuje a my se vlastně vůbec kvalitně nevyspíme a naše regenerační procesy jsou v podstatě, ,,vypnuté‘‘. Záleží ale i na množství vypitého alkoholu, protože sklenička kvalitního červeného vína za večer vám rozhodně neublíží, ba naopak. 
Alkohol má určitě více negativ, než pozitiv, každopádně pokud ho nekonzumujete často, nevidím důvod, proč bychom se nemohli jednou za čas uvolnit a užít si večer s přáteli a socializovat se.  

Zdroj: Názor autora, helthlie.com, eatthis.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat