Výběr osvěžující zmrzliny, která není kalorickou bombou

Osvěžující zmrzlina k letním horkým dnům zkrátka patří!

Právě jste se rozhodli, že se konečně začnete stravovat zdravě, ale stojíte před mrazicím boxem plném zmrzliny a nevíte, kterou zmrzlinu si vybrat, abyste nějak extrémně nenavýšili svůj denní příjem?

Nanuk

Pokud máte chuť na nanuk, není nic jednoduššího, než přečíst si informace na obalu. Přečtěte si nutriční hodnoty a nezapomeňte se podívat na gramáž. Určitě nezapomeňte sledovat složení nanuku, protože ve složení jsou opravdu veliké rozdíly. Zaměřte se na obsah těchto surovin: tvaroh, jogurt, smetana, ořechy, kakao. Pozor si dejte např. na obsah tuků, cukru  a umělých barviv. (Čím je složení kratší, tím lépe.)

Kopečková a točená

U kopečkové a točené zmrzliny bohužel informace o složení a obsahuju makroživin nemáme. Složením a kvalitou se takové zmrzliny opravdu liší, jsou totiž většinou připravované z polotovaru a chybí v nich např. smetana. Z hlediska hygieny a s ohledem na rizika spojená s konzumací zmrzliny je nejbezpečnější balený nanuk. Nejvíce riziková je točená zmrzlina. Ta se připravuje až v místě prodeje, nejčastěji smícháním připravené směsi s vodou. Problém tak představuje už samotná voda. Jindy špatně vyčištěný mrazicí stroj.

Mléčnou, nebo tu vodovou?

Velkým plusem zmrzlin obsahujících mléko, tvaroh nebo jogurt je vyšší podíl bílkovin a to znamená lepší výživové vlastnosti než u vodových zmrzlin. Když vybíráte vodové nanuky, je dobré vybrat ty, které obsahují i podíl ovocné složky. Proto raději sáhněte po ovocné zmrzlině či sorbetu než vodovém nanuku. Z nutričního hlediska jsou tedy nejvhodnější zmrzliny s obsahem tvarohu nebo jogurtu. Český nanuk Míša patří k favoritům. 53 % složení tvoří tvaroh a v jednom nanuku najdeme 130 kcal, 12 g sacharidů, 7 g tuku a 3,5 g bílkovin.

Nejvhodnější variantou je pořídit formičky na nanuky a vyrobit si nanuk doma.

Proč je zmrzlina energeticky přijatelnější než jiné sladkosti?

Vysoký obsah vody ve zmrzlině způsobí, že konečný obsah energie, cukru nebo tuku je nižší, než tomu je například u čokolády nebo sušenek. Takové potraviny obsahují minimum vody, a proto obsahují mnohem více energie. 

Zdroj: Názor autora, healthline.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat