Sportem zhubne jen necelá desetina lidí

Sport je považovaný jako účinný prostředek v boji proti přebytečným kilogramům. Ale jak velký je ve skutečnosti vliv genů?

„To jsou geny.“ Takovou větu už jistě slyšel, nebo dokonce vyslovil každý z nás. Často jako odůvodnění různých onemocnění nebo přebytečných kilogramů, které se nás pevně drží. Nezřídka jsou takové výroky okolím zpochybňovány a považovány pouze za výmluvu. Ale podle poznatků molekulární biologie u 68 procent populace nepomůže sport zhubnout, protože v sobě nosí nevhodnou genetickou variantu (1).

Podle vědeckých odhadů trpí každý člověk minimálně 2000 defekty. Ty se starají o to, že náš imunitní systém nepracuje tak, jak má, že onemocníme třeba artrózou nebo osteoporózou nebo mohou vyvolávat slabozrakost a cukrovku (2).

Někdo přibírá a někdo ne

Vysvětlení najdeme v takzvaném genu FABP2, který se nachází v tenkém střevě. Přes tenké střevo přijímá tělo tuk a ten se odtud pak dostává do krevného oběhu. Gen FABP2 při určitém množství tuku tělu vyšle signál, že už ho má dostatek a další nepotřebuje. Následně je další přijímání tuku blokováno a přebytečný tuk je z těla vyplaven (3).

Bohužel u zhruba 60 procent tento gen nefunguje správně a následkem toho nedochází k žádné regulaci tuku.

Proč sport nepomáhá

I otázka, zda můžeme sportem zhubnout nebo ne, je otázka správných genů. Takzvaný gen PPARG ovlivňuje metabolismus tak, že signalizuje tukovým buňkám, aby přijímaly a ukládaly tuk. V jedné desetitýdenní studii k prevenci diabetu u roku 2015 se 133 účastníky bylo prokázáno, že ti účastníci, kteří měli nevhodnou variantu genu PPARG, zhubli v daných deseti týdnech průměrně pouze 300 gramů. Zatímco účastníci s funkčním genem se zbavili v průměru 1,8 kilogramu (4).

Kromě genu PPARG patří ke genům, které, pokud fungují správně, podporují náš metabolismus při sportu, také geny FTO a ADRB3. Pokud jste ale nositeli „vadného“ genu, tak jako 86 procent populace, pak je sice sport zdravý pro váš krevné oběh a srdce, ale abyste zhubli, musíte zvolit jinou cestu (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6389634/, (2) www.who.int/news/item/28-09-2001-the-world-health-report-2001-mental-disorders-affect-one-in-four-people, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/gene/2169, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/gene?Db=gene&Cmd=DetailsSearch&Term=5468






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat