Připravte svoje bříško na "ploché" léto

Břicho je pro mnoho žen jedničkou na žebříčku problematických zón. Malé tukové polštářky nás rozčilují především v létě. Co je za tím nenáviděným tukem? A jak se ho co nejrychleji zbavit?

Kde zhubnete nebo přiberete je z větší části určeno vašimi geny, ale i věk hraje svoji roli. Čím starší člověk je, tím pomalejší je látková výměna nebo spalování tuků a tělo potřebuje méně energie (1).

Pomůže správná strava

Necháme-li ale tyto aspekty stranou, pak je velmi často příčinou tuku na břiše nedostatek pohybu a nezdravá, tučná nebo sladká strava. Cukr a tuk se rychle dostávají do krve, kde zvyšují jeho hladinu. Tělo tak musí vyplavit více inzulinu, hormonu, který hladinu cukru v krvi snižuje. Pokud je ale v krvi inzulinu příliš, ukládá se tuk (2).

A pohyb

Bohužel cíleně zhubnout na břiše je téměř nemožné. Je potřeba kombinace sportu a správné stravy, aby se tělo zbavilo tuku. Ale nemusí se jednat přímo o výkonnostní sport. Velký rozdíl už může znamenat místo autobusem jet do práce na kole nebo místo výtahu vyběhnout schody pěšky. Vytrvalostní sporty jako běh nebo jízda na kole podporují spalování (3).

Chyby při hubnutí

Pokud se právě snažíte zmenšit svůj obvod břicha, pak byste se rozhodně měli držet dál od následujícího (4):

Sladké nápoje

Cola, limonády, ledové čaje a umělé slazené džusy obsahují velké množství cukru. Sice chutnají skvěle, ale jsou hlavní příčinou tuku na břiše.

Výrobky z bílé mouky

Bílá mouka se získává z první vrstvy zrna a neobsahuje žádné vitaminy, minerální látky nebo jiné tělu prospěšné látky. Bohužel ale má hodně sacharidů, které se ukládají na břiše. Pokud se opravdu chcete zbavit břišní pneumatiky, pak alespoň na čas zapomeňte na bagetky, crosissanty a těstoviny.

Alkohol

Známý „pivní pupek“ nezískal svoje jméno náhodou. Po pivu se tloustne. Stejně jako po víně, sektu a koktejlech. Jestli jste právě v boji proti břišnímu tuku, alkoholu se budete muset vzdát stejně jako bonbonů.

Nedostatek spánku

Nedostatek spánku zpomaluje látkovou výměnu, a může tak zvyšovat riziko nadváhy. Kromě toho je příčinou nezvladatelných chutí na sladké, protože cukr v krvi rychle zvedne svoji hladinu a zajistí energii. Bohužel jen krátkodobě. Jeho nasazení vydrží jen chvilku a vy se potom cítíte zase unavení.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7994661/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3856431/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6371569/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK221839/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat