Stravování podle krevních skupin napomáhá hubnutí

Lidé se liší svým zevnějškem i vnitřním rozpoložením těla. Žádný člověk na světě není stejný, proto neexistuje univerzální návod, jak se správně stravovat tak, aby zdravý jídelníček vyhovoval všem do puntíku. Jakou stravu tedy potřebujete právě vy?

Individuální přístup a jiné potřeby k uchování zdraví a léčení nemocí. Tak přesně v tomhle se ukrývá kouzlo úspěchu. Příroda náš imunitní systém obdařila komplikovanými metodami určování, zda je určitá látka tělu cizí nebo vlastní. Jedna z metod, které naše tělo používá, je identifikace pomocí chemických látek zvaných antigeny, jež se nacházejí v buňkách každého organismu. A právě jeden z antigenů je zodpovědný za rozpoznání krevní skupiny (1).

Každá krevní skupina má odlišný antigen s osobitou chemickou strukturou. Krevní skupina A „nosí“ na červených krvinkách antigen A, skupina B antigen B, AB charakterizují oba antigeny a skupina 0 nemá antigen žádný. Bylo zjištěno, že potraviny, které mohou být škodlivé pro krvinky jedné krevní skupiny, jsou naopak vhodné pro ty druhé. A právě tento objev určuje souvislost mezi krevními skupinami a stravou (2).

Krevní skupina 0

Lidé s krevní skupinou 0 mají predispozice k poruchám štítné žlázy, obvykle mívají potíže s funkcí slinivky a pomalejším metabolismem a tíhnou k artritidě. Při omezení konzumace obilí, chleba, luštěnin a fazolí dochází téměř okamžitě k váhovému úbytku. Hlavním faktorem váhového přírůstku je lepek, který je obsažen v pšeničných klíčcích a celozrnných výrobcích. Zcela nevhodné potraviny jsou tedy pšeničný lepek v jakékoli formě, kukuřice, fazole, čočka, růžičková kapusta, květák a hořčice (3).

Krevní skupina A

Pro citlivé lidi s krevní skupinou A je vhodné neupravovat příliš často stravu – tepelně. Lidé s touto krevní skupinou mají předpoklady k srdečním chorobám, rakovině, diabetu a jsou také náchylnější k infekčním onemocněním. Zatímco živočišné potraviny u krevní skupiny 0 urychlují metabolický obrat a zvyšují jeho účinnost, u skupiny A mají zcela opačný účinek. Krevní skupina 0 spaluje maso jako palivo, „áčko“ jej skladuje ve formě tuku. Hůře tedy tráví maso a mléčné výrobky (3).

Krevní skupina B

Pro „béčko“ jsou největším faktorem váhového přírůstku kukuřice, arašídy, pohanka, čočka a sezamová semínka. Potraviny, které podporují váhový úbytek lidí s krevní skupinou B je zelená zelenina, maso, vejce, nízkotučné mléčné výrobky a játra. Jídelníček této skupiny je ze všech nejvyváženější. Lidé s uvedenou krevní skupinou mají schopnost odolávat většině závažných onemocnění (3).

Krevní skupina AB

Nejméně rozšířenou je krevní skupina AB, kterou má jen asi 5 % obyvatel naší planety. Ta představuje to nejlepší ze skupin A a B. Pro její nositele je vhodná vyvážená strava. Většina potravin, jež jsou nevhodné buď pro skupinu A nebo B, nedělají dobře i skupině AB. Přesto existují výjimky, jako jsou například rajčata, která se naopak doporučují. Tato krevní skupina by se měla vyhýbat kofeinu, alkoholu a kouření. Nevhodné jsou pro ni také kyselé a zavařované potraviny. Stravování podle tohoto rozlišení nemusí nikomu na sto procent pomoci zhubnout, ale může alespoň částečně předcházet různým zdravotním potížím, které člověku kvůli genetice hrozí (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/mesh?Db=mesh&Cmd=DetailsSearch&Term="Antigens"%5BMeSH+Terms%5D, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK580518/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3893150/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat