Hormony jako poctiví sabotéři vašeho hubnutí

03.04.2023 | Hubnutí

Kortizol, leptin nebo estrogen. Seznamte se s hormony, které omezují schopnost cítit sytost, způsobují chutě na sladké či zpomalují spalování kalorií. Jak jim „domluvit“, aby vaše dieta byla úspěšná?

Existuje mnoho faktorů, jež ovlivňují šance na redukci váhy. Pokud se ptáte na ty nejzásadnější, pak je řeč o genetických dispozicích, věku, stravovacích návycích, fyzické aktivitě nebo stresu. To ale není všechno, neboť i hormony mohou při shazování nadbytečných kil házet pomyslné klacky pod nohy. Konkrétně tyhle podstatně komplikují přípravu na plavkovou sezonu!

Leptin, ten vás nutí jíst

Řekněme si upřímně, že ne vždy je vliv této chemické látky na obtíž. Při správném fungování totiž leptin pomáhá zmenšovat nashromážděné tukové zásoby. V opačném případě ale omezuje schopnost cítit sytost, což člověka nabádá k častým výletům do ledničky či spižírny. Pokud je hladina leptinu vyšší, organismus ztrácí schopnost vnímat jeho signály, takže v podstatě jíte častěji a větší porce, než je obvyklé.

Estrogen jako multifunkční pracovník

Tento hormon je nesmírně důležitý pro zajištění ženského reprodukčního systému, ovšem zasahuje i do funkcí mozku a srdce. Pod palcem má rovněž kostní strukturu a pravidelnost menstruačního cyklu, zatímco „dohlíží“ na výkonnost metabolismu. Ačkoli si mnozí myslí, že estrogen je typicky ženskou záležitostí, malé množství se vytváří také v mužském těle. Jeho nerovnováhu si odborníci spojují nejen s vyšším rizikem rakoviny a diabetu, ale také častou únavou a neschopností zhubnout.

Proti vám možná stojí i kortizol

Ani nechvalně známý hormon kortizol nelze považovat za kdovíjakého spojence. Kromě toho, že negativně ovlivňuje trávení, také zpomaluje spalování kalorií. Jako by toho už tak nebylo dost, rovněž způsobuje neodolatelné chutě na „zakázané potraviny“, které si v rámci diety odpíráte. Pokud jste často ve stresu, kortizol vám rozhodně nechybí, jelikož jeho množství stoupá ve vypjatých situacích, kdy máte „nervy na pochodu“. Co s tím? Zkuste zachovat chladnou hlavu, i když jste nervózní. A držte se jistých zásad. Jakých?

Vyzrajte nad nepříznivou situací

Specialisté doporučují konzumaci potravin s co nejmenším obsahem konzervantů a dalších chemických přísad. Za gastronomické poklady stabilizující hormonální nerovnováhu jsou obecně považovány batáty, ořechy, luštěniny a tučné ryby. Nic nezkazíte ani tím, když se zaměříte na sóju, tofu a bohaté zdroje bílkovin. Dále nezapomínejte na aktivní život a dostatek odpočinku. To je ta správná strategie!

Zdroj: www.direct.com/science/article/abs/pii/S0303720709003463?via%3Dihub - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat