Chilli omáčka doslova vypálí kalorie

08.02.2023 | Hubnutí

Rádi byste se zbavili nadbytečných kil, kvůli kterým se nevejdete do kalhot? Pak vyrazte do nejbližšího obchodu pro omáčku z pálivých papriček. Ta vám zrychlí metabolismus, zlepší náladu a zajistí dlouhý život!

Chilli omáčka je nejpoužívanějším ochucovadlem zejména v thajské a vietnamské kuchyni. Jak již název napovídá, jejím základem jsou samozřejmě pálivé papričky, které si náramně notují s dalšími složkami, například česnekem, solí, vodou i octem. Tuto tekutou ingredienci se vážně vyplatí pozvat ke sporáku častěji – a zdaleka nejen pro všestranné využití (1). Kromě toho, že se skvěle hodí k mořským plodům, rybám, hamburgerům, masu i těstovinám, zajistí i dlouhověkost a navíc pomůže při hubnutí. Jak to?

Báječná chuť s minimem kalorií

Zmíněný „sos“ patří do kategorie nízkokalorických potravin – tedy zejména za předpokladu, že v obchodě sáhnete po kvalitním výrobku a náhražkám s pochybným složením nebudete věnovat pozornost. Jedna polévková lžíce „ďábelské omáčky“ obsahuje pouhé tři kalorie, přičemž ve stejném množství másla byste jich nalezli 102. Do karet této přísady, díky níž vám připravovaná dietní jídla zachutnají, hraje také fakt, že její ostrá chuť pomáhá předcházet stavům vlčího hladu (2).

Rychlejší metabolismus? Můžete ho mít

Je jasné, že při redukci váhy se metabolismus skloňuje úplně ve všech pádech. Také přemýšlíte, jak ten váš pořádně „nakopnout“? Podle závěrů americké studie (3) publikované v magazínu Journal of Nutritition and Vitaminology vede cesta přes pravidelnou konzumaci chilli omáčky. Celé kouzlo tkví v obsažené látce zvané kapsaicin, jež podle odborníků urychluje metabolické funkce o necelých 30 %. Dlužno dodat, že uvedená sloučenina prý tlumí také bolesti hlavy a stimuluje produkci šťastných hormonů, tudíž vám vykouzlí úsměv na tváři.

Dlouhý život, pevné zdraví

Nedávný americký průzkum (3), který se zaměřil na trendy v oblasti spotřebitelských chutí, odhalil, že jedinců, kteří preferují „ohnivé“ pochutiny, je čím dál více. Budete se mezi ně počítat i vy? Pokud ano, první, kdo vám to schválí všemi deseti, jsou čínští lékaři. Ti se na základě své studie domnívají, že zvýšená spotřeba těchto jídel příznivě ovlivňuje délku života, neboť snižuje pravděpodobnost celé řady závažných onemocnění.

Zdroj: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Chili_sauce_and_paste, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4525189/, (3) www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09637486.2016.1258044?journalCode=iijf20






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat