Potraviny pro štíhlý vosí pas

20.12.2022 | Hubnutí

Toužíte po plochém bříšku a štíhlém pase? Pak se snažte do svého jídelníčku zařadit každý den některou z následujících potravin. Uvidíte, že si tím cestu k vysněné postavě značně ulehčíte.

Známe to všichni – pokud chceme zhubnout, je důležité zdravě a přiměřeně jíst a také se hýbat. Ovšem nejde jen o to, kolik si toho na talíř naložíme. Záleží i na tom, co si naservírujeme. A které potraviny nám pomohou ve snaze o štíhlý pas?

Zelený čaj

Začněme rovnou nápojem, který milují mnohé celebrity, jež si udržují štíhlou postavu, a doporučují ho i odborníci na výživu. Ano, zelený čaj je opravdovým pokladem přírody! Prospívá celému organismu, a to díky vysokému obsahu antioxidantů. Navíc dokáže nastartovat metabolismus, potlačuje chuť k jídlu a ještě dodá energii, takže i lidé, kteří se vyhýbají kofeinovým nápojům, po něm mohou bez obav sáhnout v případě únavy (1).

Jeho vliv na hubnutí ostatně prokázaly i vědecké studie (1). Podle jedné z nich například spálíte při cvičení více tuku uloženého v oblasti břicha, pokud si před pohybem dopřejete právě zelený čaj. Jiný výzkum (2) pak ukázal, že tento nápoj hraje roli v prevenci ukládání tuku na břiše. Byla by škoda jeho schopností nevyužít!

Jablka

Ačkoli to chvíli vypadalo, že jablka pomalu upadnou v zapomnění ve světle spousty exotického ovoce, které najdeme na pultech obchodů, naštěstí se tak nestalo. A je to dobře, přišli bychom o velmi zdravé ovoce, které hraje významnou roli i při hubnutí. Obsahuje totiž vysoký podíl rozpustné vlákniny, která mění způsob, jakým naše tělo absorbuje při trávení živiny. Díky ní se absorbuje mnohem méně tuku, což znamená i méně nevzhledných špíčků. Je prokázáno, že lidé, kteří jedí pravidelně (a často) jablka či jiné potraviny bohaté na rozpustnou vlákninu, mají méně tuku uloženého na/v břiše. Skvělým tipem je sníst jablko předtím, než se vydáte do posilovny. Díky tomu se vám bude tuk v oblasti pasu hubnout snáze (3).

Vejce

Všichni víme, že špatná pověst vajíček byla nezasloužená a že bychom je naopak měli do svého jídelníčku zařazovat pravidelně. Už jen díky tomu, že jsou zdrojem kvalitních bílkovin. A co víc, pomáhají i hubnout! Podle jedné z nedávných studií se snáze zbavíte tuku v oblasti břicha, pokud v rámci „dietního“ režimu (vyvážená strava + pohyb) konzumujete k snídani vajíčka. Nekonzumujte jen bílek, který je s hubnutím spojovaný, ale pěkně si pochutnejte i na žloutku! I ten totiž obsahuje látky, jež zabraňují absorpci tuků. A navíc svému tělu díky žloutku dodáte i důležité živiny (vitamin A nebo železo), jež se v bílku nevyskytují (4).

Sója

Tato plodina má poměrně nezaslouženě pošramocenou pověst jako „náhražka masa pro vegetariány“. Přitom tento pohled je naprosto chybný! Sója je skvělým pomocníkem pro všechny, kdo se snaží žít zdravě nebo si udržet optimální váhu (případně pro ty, kteří se na ni chtějí dostat). Obsahuje vysoce kvalitní proteiny a dokáže pořádně nastartovat metabolismus (5)!

Podle jedné z posledních studií (5) se sója významně podílí právě na hubnutí tuku z oblasti břicha a pasu. Během výzkumu zaznamenala skupina žen, jež měly ve stravě vysoký podíl sóji, významný úbytek „břišního“ tuku, zatímco u skupiny jejich vrstevnic, které sóju nejedly, tento úbytek nenastal.

Celozrnné potraviny

Že si při cestě za vosím pasem musíte odpírat sacharidy? Ale kdepak! Jen musíte pečlivě volit ty, jež na svůj talíř pustíte. Ty z celozrnných potravin (ano, máme na mysli i pečivo nebo těstoviny) jsou naopak velmi žádoucí! Obsahují totiž spoustu vlákniny (včetně té rozpustné, kterou jsme zmiňovali u jablek), která zajistí, že nebudete mít chvíli po jídle zase hlad, a navíc vám sacharidy z celozrnných potravin dodají tu správnou porci energie pro efektivní cvičení, které vám zajistí úbytek centimetrů přes bříško (6). Byla by škoda se o takovou možnost připravit!

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8406948/, (2) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1038/oby.2007.176, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6997084/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2755181/, (5) www.journals.sagepub.com/doi/10.1177/02601060221089105, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6969707/






Celkem 2 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat