Desatero správné etikety v posilovně

31.08.2021 | Fitness

I když to pro některé nováčky může být zajímavé zjištění, posilovna není jen místem, kde se můžete bez obav odvázat a házet s činkami, jak se vám zachce, používat magnezium, nebo hlasitě vzdychat po každém opakování. Je pochopitelné, že jestli jste v posilovně poprvé, může pro vás být tamní zavedená etiketa něčím naprosto neznámým.

A právě proto bychom vám v našem dalším článku rádi představili 10 nepsaných pravidel, které byste v posilovně měli dodržovat.

Přečtěte si provozní řád posilovny

Ještě předtím, než začnete cvičit, by bylo vhodné si pozorně přečíst návštěvní řád posilovny. Jinak se totiž může stát, že vaše první návštěva posilovny bude zároveň i tou poslední. Zatímco v některých posilovnách si za hlasité odkládání činek vysloužíte leda tak zákaz vstupu, v jiných je to téměř nepsaná povinnost. Stejně tak je na tom i používání magnezia nebo cvičení bez bot. Když si ještě před vstupem do posilovny přečtete provozní řád, všech případných komplikací se vyvarujete.

Používejte ručník

Následující pravidlo je naprosto jednoduché, ale nesmírně důležité. Vždycky při cvičení používejte ručník. Nejde totiž jen o vás a vaše pohodlí, ale zároveň po sobě na benchovací lavici nenecháte kaluž potu a ostatním se bude cvičit podstatně lépe. Pokud si ručník náhodou zapomenete vzít, neváhejte se zeptat v posilovně, ve většině případů vám jej za malý poplatek ochotně půjčí.

Vracejte pomůcky na své místo

Dalším velmi důležitým pravidlem je vracení činek a kotoučů zpátky na jejich místo. Není totiž nic horšího, než když ještě před samotným cvičením musíte uklízet závaží, které někdo nechal naložené na stroji. Každý kotouč, který použijete ke cvičení, má v posilovně své místo, tudíž by bylo dobré ho na ně po docvičení vrátit.

Rozcvičte se před i po tréninku

Myslím, že následující pravidlo ani nepotřebuje zdlouhavý komentář, protože rozcvičování před tréninkem i  závěrečné protažení je základem každého cvičení. Důležité je podotknout snad jen to, že když se nerozcvičíte, riskujete vážné zranění při tréninku a prodlužujete celkovou dobu, za kterou se vaše svaly opět zregenerují. Pokud se tedy strečinku vyhýbáte jako čert kříži, neporušujete žádné provozní pravidlo posilovny, ale podvádíte sami sebe.

Nechte si poradit od zkušenějších

Když nebudete následující pravidlo brát na lehkou váhu, velmi vám to usnadní cvičení a zároveň se vyhnete i případným zdravotním problémům způsobeným špatnou technikou cviků. Je logické, že jako začátečníci nerozumíte každému cviku, každý někdy začínal. Ale pokud vám někdo v posilovně ochotně poradí, vezměte si jeho radu k srdci. Když nevíte, jak byste měli daný stroj používat, nebojte se zeptat ostatních. Obecně rozšířeným mýtem je, že lidé v posilovně jsou neochotní a egocentričtí, ovšem pravda je naprosto jiná, a pokud se někoho zeptáte, v 99 % všech případů vám techniku daného cviku rádi vysvětlí.

Nepoužívejte telefon

Když si jdete zacvičit, vyhněte se používání telefonu. Když po každé docvičené sérii zapnete telefon a několik minut strávíte odepisováním na zprávy, nejenže se na samotný trénink vůbec nesoustředíte, ale zbytečně si prodlužujete i celkovou dobu strávenou ve fitku. Pokud to není vyloženě nezbytné, telefon si do posilovny vůbec neberte. Výjimkou je, pokud máte tréninkový plán, například od trenéra, pouze v digitální podobě. Ani v tom případě ale nemusíte do telefonu koukat bezprostředně po každé sérii.

Nemluvte na lidi, kteří právě cvičí

Není snad nic horšího, než když na někoho začnete mluvit uprostřed série. Pokud potřebujete něco sdělit člověku, který právě cvičí, počkejte na vhodnou příležitost, tedy třeba až svoji sérii dokončí.

Necvičte biceps ve stojanu/kleci na dřepy

Přestože by vás cvičit biceps v kleci na dřepy dost možná ani nenapadlo, jedná se o velmi virální záležitost. Toto pravidlo se ale nevztahuje jen na cvičení bicepsu v kleci na dřepy, nýbrž na celkové použití vybavení posilovny. Vždy používejte daný stroj jen k tomu, k čemu by se používat měl. A pokud nevíte, jak na to, nebojte se zeptat ostatních.

Cvičte s vhodným parťákem

Když začínáte, můžete se chytit někoho zkušenějšího, pokud bude ochotný vám věnovat svůj čas. Jestli už ale nějaký čas cvičíte, je dobré mít sparinga, který je na tom podobně co se týče nejen silových výkonů, ale také cílů a přístupu k tréninku. Výběr sparinga by se neměl podcenit a vždy je lepší zvolit někoho, kdo v posilovně pořádně dře před člověkem, který vám mezi sériemi vypráví zážitky z pátečních nočních akcí.

Neřešte zbytečnosti

Posledním důležitým pravidlem není nic jiného, než že byste se měli vyhnout řešení zbytečností. Když už jdete cvičit, snažte se maximálně soustředit na posilování, neřešte mezi sériemi problémy v práci, počítačové hry, ani plány na páteční večer. Snažte se koncentrovat jen na cvičení a ostatním věcem se věnovat až po něm.

Jak ke cvičení v posilovně tedy přistupovat?

I když ze cvičení v posilovně může mít spousta lidí strach, není důvod se čehokoli obávat, a pokud své obavy překonáte, uvidíte, že si cvičení oblíbíte. Ostatní lidé vám vždy rádi poradí a vy si během pár tréninků vše ozkoušíte a pomoc ostatních již nebudete potřebovat.

Zdroj: Johanka Mo






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat